Családegyesítés 102 évesen

102 éves korában találkozott először holokauszttúlélő öccse gyermekével egy Izraelben élő férfi. A lengyel származású Eliahu Pietruszka egy idősek otthonában lakik, itt látogatta meg a 66 éves Alexandre Pietruszka, aki Oroszország távoli részéről repült ide.

Eliahu Pietruszka 1939-ben, a II. világháború kitörése után elmenekült Varsóból, és Oroszországba utazott, szüleit és iker öccseit soha többet nem látta. Eliahu ekkor 24 éves volt.

A családot Varsóból egy náci koncentrációs táborba hurcolták, de az egyik ikerfiú, Volf megszökött. Eliahu és Volf ekkor még váltott néhány levelet, az öcs azonban egy szibériai munkatárborba került, az idősebb testvér, Eliahu pedig azt hitte, hogy itt meg is halt.

Eliahu Pietruszka és öccse fiának találkozik Izraelben
Eliahu Pietruszka és öccse fiának találkozik Izraelben

Egészen két héttel ezelőttig, amikor Eliahu egy rokona a családfa kutatása közben rábukkant egy bejegyzésre a holokauszt áldozatainak és hőseinek emlékhatóságánál, a Yad Vashem intézetnél. Ezt Volf Pietruszka írta 2005-ben, ő szintén úgy hitte, hogy bátya már meghalt.

Az ezt követő nyomozás, telefonálás és a közösségi média böngészése eredményeként kerülhetett sor végül a megindító találkozóra az egymásról eddig semmit sem tudó két rokon között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp