Vona Gábor a Spinozában próbálta bizonygatni, hogy már nem veszi fel többé a gárdamellényt

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Spinoza Színház politikai beszélgetés-sorozatának volt a vendége, ami már előzetesen nagy felháborodást okozott. Vona az este folyamán végig azt próbálta bizonygatni, hogy a zsidózós, gyűlölködő, szélsőséges párt már a múlté, hiszen mindenki, tehát ők is képesek lehetnek a változásra.

A nagy felháborodás ellenére is megtartották a Spinoza Színházban a beszélgetős estet Vona Gáborral, a Kire szavazzunk című sorozat keretében. A Jobbik elnökével Rangos Katalin újságíró beszélgetett, a Jobbikhoz egyre közelebb húzódó Hír TV pedig felvette az egészet, így az is megtekintheti az eseményt, aki nem fért be a telt házas terembe. A nagy tiltakozásra való tekintettel már a beszélgetés elején leszögezték, hogy az este csak és kizárólag Rangos Katalin kérdezhet, megakadályozva ezzel az indulatok esetleges elszabadulását.

Vona Gábor és Rangos Katalin beszélgetnek a Spinozában (Foró: Túry Gergely/HVG)
Vona Gábor és Rangos Katalin beszélgetnek a Spinozában (Foró: Túry Gergely/HVG)

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire hiteles mindaz, amit Vona Gábor előadni próbál a Jobbik néppártosodásáról, vagyis népszerűen mondva cukiskodásáról. Ezt maga a Jobbik elnöke mondta még a beszélgetés elején, szerinte amúgy minderre bizonyíték, hogy a pártja kiállt a CEU vagy a civilek mellett, vagy ahogy Rangos Katalin megjegyezte: a Jobbik az elvárthoz képest szokatlanul viselkedett ezekben az ügyekben. Vona mindenesetre párton kívül és belül is nagy csatákat vívott meg, hogy a néppártosodás folyamata megvalósuljon, és eljusson odáig, hogy egy olyan helyre is meghívják, mint a Spinoza.

Vona Gábor a gárdamellényt már így 2017-ben azért nem venné fel, ugyanis olyan sok minden rárakódott szerinte, ami nem jó, vagyis hát meglepő módon politikai megosztottságot okozott a náci erőszakszervezetekre hajazó, a cigány lakosságot vegzáló alakulat. A Magyar Gárdát Vona elmondása alapján egyébként azért hozták létre, hogy a gyurcsányi rendőrterror ellenében lépjenek fel, aztán a kezdeti sikertörténet kissé elszabadult, és az irányítás kicsúszott Vonáék kezei közül. A mellényt amúgy már elajándékozta a Jobbik elnöke.

Vona Gábort egyébként Orbán Viktor tanította meg tisztleni a demokráciát, mármint a maga ironikus módján persze, de a lényeg, hogy így jutott el az EU-s zászló égetésétől a bérunió követeléséig. Amúgy egy nehéz tanulási folyamat volt Vona számára, ameddig eljutott odáig, hogy szembe merjen szállni a „nagy Orbán Viktorral”, viszont állítása szerint kifejezetten örül annak, amikor a fideszesek „lebuzizzák”. A Jobbik elnöke még azt is vállalná, ha meleg lenne, Vona ugyanis úgy látja, hogy azzal, hogy a Fidesz a „homofób kártyát” használja, azt azért teszi, mert egyszerűen nincs más érvük ellene.

A beszélgetés folyamán szó esett még elszámoltatásról, Orbán Viktor titkos külföldi bankszámláiról, illetve az oktatás helyzetéről. Ez utóbbival kapcsolatban arra is fény derült, hogy Vona Gábor szerint a két legfontosabb dolog, amit ma oktatni kellene Magyarországon, az nem a rovásírás és a hátrafelé nyilazás, hanem inkább az angol és az informatika. De amikor a Jobbik elnöke túlságosan belelovalta volna magát a sikertudat oktatásának előnyeibe, akkor Rangos Katalin hirtelen témát váltott, és feltette a várva várt kérdést: „Mi van Szegedi Csanáddal?”.

Vona számára ez egy fájdalmas történet, na nem azért, mert Szegedi Csanádról kiderült, hogy zsidó, hanem azért mért az ex-politikus elhagyta a pártot. Szegedi amúgy nem is azért ment el a Jobbikból, mert hirtelen zsidó lett, hanem egy EU-s vesztegetési botrány miatt távozott. A Jobbikban ugyanis senki nem nézi a másik származását, sőt, miután a Szegedi-dráma lezajlott, egy másik párttag is megkereste Vonát azzal, hogy hát ő is az, mármint zsidó, de a pártelnök megnyugtatta, hogy ez nem gond. Bár, ha Vona Gáborról derült volna ki ugyanez, akkor ő lemondott volna akár még a pártelnökségről is. Persze ezt akkor mondta, a Szegedi-ügy felkavart légkörében, de most már másként gondolja, mert az ugye nem éppen normális, ha egy párton belül ilyen elvárások léteznek.

Vona Gábor és Szegedi Csanád (Fotó: nol.hu)
Vona Gábor és Szegedi Csanád (Fotó: nol.hu)

„Pont ebből léptünk most ki” – mondja. Az egy dolog, veti fel Rangos Katalin, hogy Vona kilépett ebből, de hogyan lehetséges az egész tagsággal egyik pillanatról a másikra elfogadtatni, hogy teljesen mindegy, ki a zsidó, és ki nem az. Vona szerint az átalakulási folyamat lényege a fejlődés és nem a büntetés, ezért sem dobta ki a pártból Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselőt, aki pár éve beleköpött a Duna-parti holokauszt emlékmű egyik cipőjébe. Kulcsárt inkább arra kötelezte a párt elnöke, hogy tegyen virágot az emlékműre.

Vona szerint ezek az amúgy vállalhatatlan esetek nem meghatározók a Jobbikban, hiszen a rájuk legutóbb szavazó egymillió ember sem feltétlenül náci, ugyanis nincs ennyi náci az országban. Mondjuk ezzel a kijelentéssel a közönség egy része hallhatóan nem értett egyet, a Jobbik elnöke ennek ellenére azon a véleményen van, hogy a fasisztázás és a kommunistázás csupán egy aljas 20. századi játszadozás, amiből neki személy szerint is elege lett. Aki pedig nem így gondolta a pártban, az el is ment onnan, például a túl radikális Novák Előd, bár a nem kevésbé szélsőséges Toroczkai László jelenleg is a Jobbik alelnöke, de ő mint a határmenti Ásotthalom polgármestere nehéz időkön ment keresztül a migránsáradat miatt. Toroczkai tehát a migráció miatt fontos eleme az éppen néppártosodó Jobbiknak. Vona szerint ugyanis az Európába özönlő migránsok valós problémát jelentenek, még ha a kormánypropaganda némileg azért túl is tolja a témát.

A Jobbik elnöke szerint vissza kéne térni a kiegyezés időszakához, és mindenkinek ki kellene lépnie a saját traumáink fájdalmából. Jobb és baloldal ugyanis már nincs többé, tehát új lapot kéne nyitni, és pont az lenne egy néppárt lényege, hogy mindenféle embert képes legyen képviselni. A magyar jövő ugyanis pont ezen múlik, Vona Gábor pedig reálisnak látja, hogy lemossák a pártról mindazt, amit az elmúlt évek alatt megtapasztalhattunk velük kapcsolatban. Legalábbis ezen dolgoznak. És hogy mindez mennyire hiteles? Azt tényleg döntse el mindenki magának.

Hatalmas a felháborodás amiatt, hogy a Spinoza Színház beszélgetős műsorba hívta Vona Gábort – Kibic Magazin

Vona Gábor meghívása miatt támadás, fenyegetés és hatalmas indulat zúdult a Spinoza Színházra. A Jobbikkal való párbeszéd már nem először okoz felháborodást a zsidó közösségen belül.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp