Mosakszik a lengyel külügy a hétvégi fajvédő menet miatt

Antiszemita és iszlámellenes mondatokat skandálva vonultak egyes csoportok a függetlenség menetén Varsóban a hétvégén. A lengyel külügyi tárca közleménye szerint a hatóságok határozottan elutasítják a rasszista eszméken alapuló nézeteket. A közlemény azután jelent meg, hogy az izraeli külügyi szóvivő vasárnap “veszélyes, a szélsőséges és rasszista elemek által szervezett” akciónak minősítette szombaton a lengyel fővárosban mintegy 60 ezer ember részvételével megtartott függetlenség napi rendezvényt.

Az izraeli diplomata reményét fejezte ki, hogy a lengyel hatóságok intézkednek majd a szervezők ellen. “A történelem arra tanít, hogy a fajgyűlölet ilyen megnyilvánulásaira azonnal és határozott módon reagálni kell” – mondta Emmanuel Nahson.

Varsóban szombaton különféle irányultságú tömörülések összesen 12 menetet tartottak az állami ünnep, a függetlenség napja alkalmából, annak emlékére, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves felosztottság után visszanyerte függetlenségét.

A felvonulások közül a legnagyobbat, a 2010 óta az úgynevezett nemzeti körök, többek között a parlamenten kívüli, jobboldali Nemzeti Radikális Tábor (ONR) által szervezett úgynevezett függetlenség menetét, politikai hovatartozástól függetlenül, a társadalom szélesebb rétegei – futballszurkolók, egyetemisták, családok és idősebb emberek egyaránt – magukénak tekintik. Az idei, Mi Istent akarjuk! címmel szervezett meneten túlnyomóan hazafias jelszavakat skandáltak; a kommunista- és náciellenes transzparensek mellett egyesek az “Európa vagy fehér lesz vagy néptelen”, valamint a “Testvérnemzetek fehér Európája” jelszó alatt vonultak.

Ebben a vonatkozásban a külügyi közlemény aláhúzza azt is, hogy Varsó “határozottan elutasítja a rasszista, az antiszemita és az idegengyűlölő eszméken alapuló nézeteket”. A dokumentumban felidézik, hogy október végén a tárca vezetői határozottan elutasították az egyik függetlenség napi rendezvényre készülő Richard B. Spencernek, az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb fajvédőjének beutazását. Spencert 2014 októberében Magyarországról utasították ki, és három évig nem léphetett be egyetlen schengeni állam területére sem.

Hétfő délután Andrzej Duda elnök dél-lengyelországi látogatásakor mondott beszédében elutasította, hogy egyenlőségjegyet tegyenek a hazafiság és a nacionalizmus között, és hangsúlyozta: Lengyelországban elutasítják az idegengyűlöletet, a beteges nacionalizmust, az antiszemitizmust.

Viszont a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna hétfői sajtóértekezletén “a gyűlölet, az agresszió, az idegengyűlölet, sőt a nácizmus” megnyilvánulásairól beszélt, amelyekért a PiS politikáját tette felelőssé, követelve, hogy a kormánypárt – amely egyébként Krakkóban tartotta saját ünnepi rendezvényeit – “keményen határolódjon el” ezektől.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp