Csodálatos természeti jelenséget figyeltek meg Jeruzsálem közelében

A Jeruzsálemtől nem messze található Sorek patak környékét szinte teljesen beterítették hálóikkal a szúnyogokra vadászó állaspókok. Ezzel egészen lenyűgözővé és egyben ijesztővé varázsolva a tájat.

Ezekben a napokban a jeruzsálemi hegyekben található Sorek patak partjait az állaspókok (Tetragnatha) milliói által készített pókháló borítja. A patakba ugyanis részlegesen tisztított és újrahasznosított szennyvíz ömlik, amely szerves anyagokban gazdag, de a bakteriális aktivitás miatt alacsony az oxigéntartalma. Ezek a körülmények pedig lehetővé teszik az árvaszúnyogok elszaporodását, amelyek lárvái a nedves és oxigénszegény környezethez alkalmazkodnak.

Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim

A felnőtt szúnyogok aztán kirepülnek a vízből és tömegesen rajzanak szanaszét, sok élelmet biztosítva a pókok számára – lehetővé téve számukra, hogy kivételes számban szaporodjanak és lenyűgöző selyemfüggönyökkel borítsák be a patakpart növényzetét. Érdemes megjegyezi, hogy ezek a hálók eltérnek a hagyományos pókhálóktól, mert ezeket a hálókat az állaspókokon kívül más pókfélék is elfoglalták.

A világ más részein is előfordul ez a különleges jelenség, mindig árvizekhez vagy áradáshoz kapcsolódva. Mindenesetre ez talán az eddigi legnagyobb pókgyűlés Izraelben, amelyről Nadav Bagim izraeli természetfotós készített csodálatos felvételeket:

(Forrás még több csodás fotóval: Izraelinfo)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp