Középkori zsidó temető került elő Bolognában

A most feltárt középkori zsidó temető 408 sírjával az eddigi legnagyobb Olaszországban. A temetőt még 1569-ben semmisítették meg, miután a pápa parancsára elüldözték onnan a zsidókat.

A bolognai hatóságok jelentették be az 1569-ben elpusztított zsidó temető maradványainak felfedezését. A 2012-14-ben folytatott ásatási munkálatok során 408 sírt tártak fel, így ez lett az eddigi legnagyobb középkori zsidó temető egész Olaszországban. Virginio Merola, Bologna polgármestere szerint ez egy egyedülálló felfedezés, amely gazdagítja a város kulturális történetét, valamint a zsidó közösség jelenlétét is erősíti.

A feltárt középkori zsidó temető Bolognában
A feltárt középkori zsidó temető Bolognában

A közlemény szerint a temetőben egyaránt találtak férfiak, nők és gyerekek sírjait, valamint különböző aranyból, ezüstből, bronzból és borostyánból készült személyes tárgyakat, díszeket. A hatóságok azt is elárulták, hogy a temetőt egy lakóépület építését megelőző ásatási munkálatok során fedezték fel.

A területet egyébként az 1390-es évektől már zsidó temetőként használták, egészen 1569-ig, amikor is V. Piusz pápa Róma és Ancona kivételével a pápai állam teljes területéről kitiltotta a zsidókat. A pápa az elhagyott bolognai zsidó temető sorsáról is rendelkezett, a területet a közeli kolostor apácáira bízta, hogy belátásuk szerint tegyenek vele, amit jónak látnak, ássák azt fel, távolítsák el a holttesteket, a csontokat, bontsák el a sírokat, de akár még a feliratokat is eltávolíthatták a sírkövekről.

A  Bolognai Archeológiai Múzeumban őrzött középkori zsidó sírkövek
A Bolognai Archeológiai Múzeumban őrzött középkori zsidó sírkövek

A 408 feltárt sír tökéletesen párhuzamos sorokban helyezkedik el keleti-nyugati irányban, úgy, hogy a halottak feje a sír nyugati végébe került. Sírköveteket ugyan nem találtak, de 150 sír esetében egyértelműen látszik, hogy szándékosan gyalázták meg azokat. A szakértők úgy vélik, hogy a Bolognai Archeológiai Múzeumban őrzött négy díszes középkori zsidó sírkő is ebből a temetőből származik.

Alberto Sermoneta bolognai főrabbi bejelentette, hogy a most feltárt maradványok méltóságteljes temetésben fognak részesülni.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp