Natalie Portman kapta meg a „zsidó Nobel-díjat”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Idén az Izraelben született amerikai színésznőnek ítélték oda a zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjat Izraelben. Natalie Portman a díjjal járó egymillió dollárt a nők egyenjogúságáért küzdő szervezeteknek adományozza majd.

Az Izraelben adományozott Genezis-díj alapítványa bejelentése szerint Natalie Portman a társadalmi ügyek iránti elkötelezettsége, illetve a zsidó és izraeli gyökerekhez való mély kapcsolata okán kapta meg a 2018-as díjat. Az egymillió dollár díjazással járó elismerést minden évben olyan személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját.

Natalie Portman
Natalie Portman

Az Oscar-díjas színésznőt mélyen megérintette az elismerés. „Büszke vagyok az izraeli gyökereimre és a zsidó örökségre, amelyek elválaszthatatlan részei annak, aki vagyok” – nyilatkozta a szervezők által kiadott közleményben. Bejelentette, hogy a díjjal kapott pénzösszeget arra fogja használni, hogy jobbá tegye a nők életét Izraelben és világszerte.

Portman Jeruzsálemben született és kislánykorában költözött az Egyesült Államokba, ahol először gyerekszínész lett, majd elismert filmcsillag vált belőle. 2011-ben kapta meg a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért, 2015-ben pedig maga rendezte Izraelben a héber nyelvű Szeretetről, sötétségről című Ámosz Oz adaptációt, amelyben a főszerepet is játszotta.

A Genezis-díj szervezői kiemelték Portman társadalmi aktivizmusát olyan területeken, mint a nemek közötti egyenlőség, a szegénység elleni küzdelem, a mikrófinanszírozás és az állatok védelme. Az alapítvány bejelentése szerint a színésznő az általa elnyert összeget különféle nőket segítő ügyekre fordítja majd, mint az oktatás, a gazdasági fejlődés, az egészség és a politikai részvétel előmozdítása. Ezek ugyanis fontos alapok a nők egyenlőségének megteremtéséhez.

A díjat majd jövő júniusában adják át Jeruzsálemben, az átadó ünnepségen Benjamin Netanjahu miniszterelnök részvételére is számítanak a szervezők. A Genezis-díjat ugyanis 2014-ben az izraeli miniszterelnökségi hivatal, a privát Genezis-díj Alapítvány és a Jewish Agancy (Szohnut) elnöki hivatalának együttműködésével hozták létre.

Natalie Portman lett az ötödik, egyben az első nő, aki megkapta az elismerést. A korábbi díjazottak között található New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman hegedűművész és Anish Kapoor szobrász.

Natalie Portman héberül tanít káromkodni – Kibic Magazin

Az Izraelben született színésznő a Vanity Fair videosorozatának egyik részében héber szlenget és válogatott szidalmazásokat oktat. Portman nemcsak

(Ynet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp