Natalie Portman kapta meg a „zsidó Nobel-díjat”

Idén az Izraelben született amerikai színésznőnek ítélték oda a zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjat Izraelben. Natalie Portman a díjjal járó egymillió dollárt a nők egyenjogúságáért küzdő szervezeteknek adományozza majd.

Az Izraelben adományozott Genezis-díj alapítványa bejelentése szerint Natalie Portman a társadalmi ügyek iránti elkötelezettsége, illetve a zsidó és izraeli gyökerekhez való mély kapcsolata okán kapta meg a 2018-as díjat. Az egymillió dollár díjazással járó elismerést minden évben olyan személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját.

Natalie Portman
Natalie Portman

Az Oscar-díjas színésznőt mélyen megérintette az elismerés. „Büszke vagyok az izraeli gyökereimre és a zsidó örökségre, amelyek elválaszthatatlan részei annak, aki vagyok” – nyilatkozta a szervezők által kiadott közleményben. Bejelentette, hogy a díjjal kapott pénzösszeget arra fogja használni, hogy jobbá tegye a nők életét Izraelben és világszerte.

Portman Jeruzsálemben született és kislánykorában költözött az Egyesült Államokba, ahol először gyerekszínész lett, majd elismert filmcsillag vált belőle. 2011-ben kapta meg a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért, 2015-ben pedig maga rendezte Izraelben a héber nyelvű Szeretetről, sötétségről című Ámosz Oz adaptációt, amelyben a főszerepet is játszotta.

A Genezis-díj szervezői kiemelték Portman társadalmi aktivizmusát olyan területeken, mint a nemek közötti egyenlőség, a szegénység elleni küzdelem, a mikrófinanszírozás és az állatok védelme. Az alapítvány bejelentése szerint a színésznő az általa elnyert összeget különféle nőket segítő ügyekre fordítja majd, mint az oktatás, a gazdasági fejlődés, az egészség és a politikai részvétel előmozdítása. Ezek ugyanis fontos alapok a nők egyenlőségének megteremtéséhez.

A díjat majd jövő júniusában adják át Jeruzsálemben, az átadó ünnepségen Benjamin Netanjahu miniszterelnök részvételére is számítanak a szervezők. A Genezis-díjat ugyanis 2014-ben az izraeli miniszterelnökségi hivatal, a privát Genezis-díj Alapítvány és a Jewish Agancy (Szohnut) elnöki hivatalának együttműködésével hozták létre.

Natalie Portman lett az ötödik, egyben az első nő, aki megkapta az elismerést. A korábbi díjazottak között található New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman hegedűművész és Anish Kapoor szobrász.

Natalie Portman héberül tanít káromkodni – Kibic Magazin

Az Izraelben született színésznő a Vanity Fair videosorozatának egyik részében héber szlenget és válogatott szidalmazásokat oktat. Portman nemcsak

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp