Egy magyar-izraeli színésznő is megszólalt zaklatási ügyben

Kántor Anita Izraelben élő színésznő a Facebook oldalán írta, hogy mit gondol a nők szexuális bántalmazásáról, és az azt elhallgatni próbáló színházi közösségekről. Azt írja nem neveket szeretne látni, csak azt , hogy a zaklatók nézzenek magukba, és kérjenek bocsánatot, akitől kell.

„18 évesen kezdtek el fogdosni kérdés nélkül, az első undorított, aztán hozzászoktam, sőt megszerettem. Azóta már nyugodtan fogdoshat mindenki. Nem sejtettem, hogy ez baj. Még gyerek voltam szinte, mikor megtanítottak, hogy érdemes. Különben egy fapicsa vagyok, és hát a színház az ilyen” – írja Kántor Anita a Facebookon.

Kántor Anita
Kántor Anita

A színésznő szerint a színházi közösségben „a nő nem olyan hasznos lény, mint a férfi”. „A mi közösségünkben a nőnek meg kell nyernie a férfi kegyét, hogy a szava bármit is érjen. A mi szeretett közösségünk közönségesen szeret. De titok és csend legyen” – teszi hozzá.

Kántor Anita szerint a férfiak azért nem szólalnak meg sokan a nők bántalmazása ellen, mert természetesnek veszik azt. „Miért hallgattok, nagyurak? Miért nem álltok ki a nők bántalmazása ellen? Tudjátok miért? Mert nyakig benne vagytok. Mert nálunk természetes otthon és nem otthon feleségeket verni, cinikus módon alázni” – írja a színésznő.

Őt magát nem bántalmazták szexuálisan, legalábbis nem emlékszik ilyen esetre. Egyszer azonban egy barátja mentette meg az erőszaktól: „egy kollégám egyszer lefogott a büfépulton egy hajnalban, szétfeszítette a lábam, de kedves barátom felébredt pont a mámorból, és megmentett. Nem gondoltam, hogy túl nagy dolog történt, hát megkívánt. Így megy ez. Bár furcsa mód undorít és gyűlölöm azóta is.”

„Igen. Engem nem ért bántalmazás, magam mentem oda. Megtanítottak, hogy kell viselkedni egy finom nőnek, csak azt nem értettem soha, ha takarásban olyan jóízűen fogdossák mindenem szép csendben, miért kiabáljak olyan hangosan a büfében, hogy milyen undorító nagy a seggem. Na mindegy. Tényleg” – olvasható a Facebook posztban.

A fogdosásnál és a bekiabálásoknál azonban jobban fáj neki, hogy iskolaigazgatójának azért kellett távoznia az általa alapított intézmény éléről, mert nem bírta nézni, ahogy a fiatal lányokat tanáraik tönkretették. „Bolondnak lett kikiáltva és alkoholistának. Elűzték. Így nem derülhet ki, mennyire szerették a tanár urak a fiatal diákokat. Ugye? Nem beszélhetünk molesztálásról, hiszen ők mentek oda, és hát túl friss hús, ki tudna ellenállni? Meg miért is kéne? Nincs korlát, nincs szabály, igaz? Ekkora művészek bármit megtehetnek” – áll a színésznő bejegyzésében.

„Szóval én nem akarok neveket, nagyurak. De nem veszek részt a hallgatásotokban sem. Azt sem kívánom, hogy felfedjetek magatokat, de azt, hogy mélyen magatokba nézzetek, és akitől kell, talán még bocsánatot is kérjetek, azt igen. A lapulásotok még a szép múlttól is elveszi a kedvem. Szóval hajrá, urak! Persze kinek nem inge, fel sem veszi. De akinek inge, az vegye csak fel és viselje!” – zárja a posztot Kántor Anita.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp