Mi is Anne Frank vagyunk!

Egész Olaszország felháborodott a Lazio fasiszta szurkolóinak durva antiszemita cselekménye miatt. Az olasz fociklubok és újságok internetes oldalain egymás után jelenik meg a Mi is Anne Frank vagyunk!-kifejezés.

A vasárnap esti Lazio-Cagliari labdarúgó-mérkőzésen szélsőséges római ultrák Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, amelyeken az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott helyet foglalni.

A Lazio szurkolóinak matricája
A Lazio szurkolóinak matricája

A matricákon az 1945-ben Bergen-Belsen koncentrációs táborban meghalt Anne Frank látható az AS Roma sárga-vörös mezében. Az esetről készült fényképeket a stadion takarítószemélyzete tette közzé az interneten. A Lazio fasiszta szurkolói amúgy éppen korábbi rasszista incidensek miatt voltak kitiltva a saját szektorukból.

Az akciót az olasz sportélet és a politika is elítélte. A klubok és újságok internetes oldalain egymás után jelenik meg a Mi is Anne Frank vagyunk!-kifejezés (#siamotuttiannafrank), amelyeken Anne Frank az olasz csapatok különböző mezeiben látszik.

Az ország labdarúgó-szövetsége (FIGC) bejelentette, hogy a hétvégi találkozók mindegyikének elején Anne Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket. Az FIGC azt is közölte, hogy a héten egyperces csend lesz minden mérkőzés előtt a Serie A, B és C meccsein, plusz a hétvégén az amatőr és ifjúsági találkozókon is.

Az olasz ügyészség pedig vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen tettesekkel szemben. Nem megerősített információk szerint egyeseket a hatóságok már azonosítottak.

Claudio Lotito, a Lazio elnöke a római zsinagógába látogatott kedden, koszorút helyezett el az olasz fővárosból deportált és koncentrációs táborokban meghalt zsidók emlékét őrző táblánál. A csapat nevében jelen volt két játékos is, Felipe Anderson és Wallace Fortuna dos Santos.

Mi is Anne Frank vagyunk!
Mi is Anne Frank vagyunk!

A Lazio elnöke a sajtónak kijelentette, az általa vezetett klub nevében elhatárolja magát minden idegengyűlölő vagy antiszemita megnyilvánulástól. Hozzátette, hogy a Lazio mostantól minden évben kétszáz fiatal szurkolóval felkeresi az egykori auschwitzi tábort.

Marco Minniti belügyminiszter kijelentette, a tetteseket örökre kitiltják a stadionokból. Sergio Mattarella olasz államfő „veszélyes” sodródásról beszélt. Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, Fiorentina-szurkoló, arra szólította fel az olasz labdarúgást, a következő meccseken a játékosok klubjaik emblémája helyett sárga csillagot viseljenek a mezükön.

A Lazio következő idegenbeli meccsét is szurkolói nélkül lesz kénytelen lejátszani, amiért áprilisban a római derbin zsidóztak, de nemrég a Waregem elleni hazai Európa Liga-meccseiket is zárt ajtó mögött játszották egy múlt szezonbéli rasszista incidens miatt.

(MTI + 444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp