Zsidó főigazgató megválasztásával enyhítene súlyos válságán az UNESCO

Miután az Egyesült Államok és Izrael is bejelentette, hogy otthagyja az UNESCO-t, a nemzetközi szervezet egy arab jelölttel szemben választotta meg a francia zsidó Audrey Azoulay-t főigazgatónak. Azoulay a megválasztását követő beszédében a szervezeten belüli reformok fontosságát sürgette.

Audrey Azoulay, volt francia kulturális minisztert választotta meg az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete végrehajtó tanácsa új főigazgatónak. Azoulay egy igen szoros versenyben, 30-28 arányban nyerte el a posztot a rivális jelölt, a katari Hamad ben Abdelaziz al Kaouari elől. Az erősen átpolitizált választásra pont azután került sor, hogy az Egyesült Államok és Izrael is bejelentette, hogy kilép a szervezetből, annak Izrael-ellenes döntései miatt.

Audrey Azoulay
Audrey Azoulay

„Az első dolgom lesz, hogy helyreállítsam az UNESCO hitelességét, a tagállamok bizalmát és a szervezet cselekvőképességét, mert nincs más intézmény, ami erre képes lenne a mai világ kihívásaival szemben” – mondta Azoulay a megválasztását követően. Az új főigazgató szerint a jelenlegi kényes helyzetben az eddigieknél is több energiát kell fektetni a szervezetbe, amelynek támogatásra és újraszervezésre van szüksége. Az UNESCO-t megreformálni kell, nem pedig otthagyni -– érkezett az odaszúrás az USA-nak és Izraelnek.

A katari jelölt alulmaradása komoly csapást jelent az arab országok számára, amelyek már nagyon régóta szerették volna, ha az 1945-ben alapított szervezet élére végre arab főigazgató kerülne. Ennek esélyei azonban csökkentek azzal, hogy a 2011-ben tagságot kapott palesztinok saját politikai céljaik elérésére kezdték használni az UNESCO-t, és Katar diplomáciai ellentéte a szomszédos arab országokkal sem segítette elő az áhított arab vezető megválasztását.

A zsidó származású Azoulay édesapja Marokkóban a királyok befolyásos tanácsadójának számított, így a most megválasztott főigazgatónak is megvannak a saját kapcsolatai az arab világgal. Ennek ellenére Franciaországban arab értelmiségiek arról győzködték Emmanuel Macron köztársasági elnököt, hogy vonja vissza Azoulay megválasztásának támogatását. Zsidó szervezetek, köztük a Simon Wiesenthal Központ pedig al Kaouari jelölése ellen lobbizott. A katariak a győzelem érdekében állítólag még dohai luxusutazásokra is meghívták a végrehajtó tanács egyes tagjait, de még így sem sikerült többséget szerezni az arab jelöltnek.

Azoulay szerint az UNESCO súlyos válságon megy keresztül, ezekre a nehézségekre válaszul Franciaország úgy döntött, hogy nem hagyja el a szervezetet, hanem éppen ellenkezőleg, többet fektetne bele, mivel hisznek az egyetemes értékekben. Ennek érdekében a szervezet a jövőben a világörökségi programjára fókuszál majd, továbbá a lányok oktatásásnak javítását, a holokauszt rémségeinek megismertetését, a média szabadságának védelmét és az éghajlatváltozás tanulmányozásával kapcsolatos kutatások koordinálását tűzte ki célul a frissen megválasztott főigazgató.

Az USA után Izrael is kilép az UNESCO-ból – Kibic Magazin

Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból. Izrael szerint ugyanis az UNESCO egy „abszurd színházzá” vált.

Először azonban a szervezet anyagi helyzetét kellene rendbe tennie, az USA ugyanis 2011-től, a palesztinok tagfelvételétől kezdve nem fizet tagdíjat az UNESCO-nak, ami pedig szervezet költségvetésének 20 százalékát tette ki. Ez a mai napig komoly érvágást jelent, és adósságok felhalmozására kényszerítette az UNESCO-t még úgy is, hogy közben megváltak a szervezetnél dolgozók egy részétől és 30 százalékkal visszavágták a tevékenységeiket. Szakértők ráadásul attól tartanak, hogy az Egyesült Államok és Izrael kilépése miatt még több nyugati ország tagadhatja meg a szervezet támogatását.

Ezzel viszont csak erősödhetnek az Izrael-ellenes lépések a szervezeten belül, miután a palesztinok és támogatóik tudatosan tolják be az UNESCO döntéseibe a saját PR-juknak kedvező témákat. A szervezet jövője így sokban múlhat azon, hogy mennyire sikerül majd Azoulay-nak távol tartani az izraeli-palesztin konfliktust a UNESCO-tól.

(Ynet + Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp