Iránban betiltották a Waze navigációs alkalmazást, mivel az „cionista”

Iránban úgy döntöttek, blokkolják a hozzáférést a Waze közösségi navigációs alkalmazáshoz az országban. A népszerű applikáció egyetlen „bűne” az volt, hogy Izraelben fejlesztették ki.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban márciusban néhány hónapra már ideiglenesen letiltották a hozzáférést az izraeliek által fejlesztett Waze közösségi navigációs alkalmazáshoz. Most azonban az ország online bűnözői tartalmakat felügyelő bizottsága megkérte az iráni közlekedési minisztériumot, hogy ezúttal véglegesen blokkolja a népszerű applikációt.

A Waze iráni verziója
A Waze iráni verziója

A betiltás oka igen egyszerű: a Waze egy izraeli cég által fejlesztett alkalmazás, amelyet ugyan 2013-ban megvásárolt a Google, de a cég irodái továbbra is Tel-Avivban találhatók. Így aztán a „cionista fejlesztők által készített Waze” nem használható Iránban, és kész. Az iráni app store-ok már el is távolították a letöltések közül az alkalmazást, a teljes blokkolás azonban időbe telhet a technológiai összetettség miatt.

A Waze maga nem kommentálta a hírt, és azt sem osztotta meg, hogy hány iráni felhasználója van az applikációnak. Ennek ellenére feltételezhetően komoly felhasználói bázisa lehet az alkalmazásnak az országban, a Twitteren ugyanis igen sok iráni emlegeti a Waze használatát, ráadásul egy petícióban, amelyben perzsa nyelvű támogatást kértek az applikációhoz, több ezer felhasználót említettek.

„Ma Waze-t használtam munkába menet” – írta vasárnap Ali Nurani, egy Teheránban tartózkodó újságíró a Twitteren. „Egyszer már blokkolták az alkalmazást, de úgy látszik sikerült valahogy megkerülni a letiltást. A tisztviselők azonban elkötelezettek a teljes tiltás mellett” – tette hozzá.

Amennyiben sikerül végleg blokkolni az izraeli applikációt, abban az esetben a Waze egy igen komoly társaságba kerül majd. Az online tartalmakat szívesen cenzúrázó Irán ugyanis már korábban hadat üzent több népszerű internetes szolgáltatásnak. Többek között blokkolják a Facebook, a YouTube és a Twitter hozzáférését az országban, igaz, léteznek olyan eszközök, amelyek segítségével a felhasználók ki tudják játszani a hatóságok éberségét.

(ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp