Magyar alelnöke lett az Európai Zsidó Diákszövetségnek

Moldován Bendegúzt választották meg az Európai Zsidó Diákszövetség (EUJS) egyik alelnökévé a nemzetközi szervezet Görögországban megrendezett tisztújító közgyűlésén. A Hanoar Hatzioni korábbi elnöke két évig tölti majd be a tisztséget.

A 21 éves Moldován Bendegúz jelenleg az ELTE másodéves hallgatója társadalmi tanulmányok szakon, korábban a Hanoar Hatzioni magyarországi ifjúsági zsidó szervezet aktivistája, majd elnöke volt, és a szarvasi nemzetközi zsidó tábor szervezésében is aktívan részt vesz. Az megválasztásáról és az EUJS-beli leendő feladatairól a mazsihisz.hu kérdezte.

Moldován Bendegúz
Moldován Bendegúz

A rövid interjúból kiderül, hogy Bendegúzt tulajdonképpen a Mazsihisz ifjúsági csoportja jelölte a nemzetközi szervezet alelnöki posztjára, ugyanis mind a hazai, mind az európai szervezet számára fontos prioritás volt, hogy egy magyar is üljön az EUJS operatív elnökségében. „Mivel ismertem az EUJS tevékenységét – még ha nem is vettem részt a munkájában aktívan –, örömmel vállaltam a jelölést, és a görögországi gyűlésen meg is választottak két évre” – mondja.

Azt még nem tudja, hogy mi lesz a konkrét feladata az elnökségen belül, de ami biztos, hogy a szervezet fel fogja osztani az alelnökök között, hogy ki-ki mely országok ifjúsági szervezeteivel fogja tartani a kapcsolatot. „Rám értelemszerűen a magyarországi csoportot osztják más országok szervezetei mellett.” A kapcsolattartáson kívül fontos feladat még, hogy az elnökség határozza meg a szervezet általános politikai irányát, az EUJS közéleti, társadalmi jelenségekkel kapcsolatos megszólalásainak jellegét, tartalmát, röviden az európai diákszövetség ideológiai karakterét.

Az EUJS új elnöksége, középen Moldován Bendegúz
Az EUJS új elnöksége, középen Moldován Bendegúz

Az EUJS ugyanis nem csak programszervezéssel foglalkozik, hanem tisztán közéleti, politikai, ideológiai szerepvállalással. Így például a zsidó diákszövetség elnöksége folyamatos kapcsolatban áll az Európai Unió különböző szerveivel és hivatalaival, és minden olyan ügyben hallatja a szavát, ami kapcsolatos az európai egyetemisták, diákok tanulmányaival, érdekvédelmével, politikai képviseletével.

Moldován Bendegúz ugyan szokott gondolni egy esetleges jövőbeli politikai szerepvállalásra, azonban elbizonytalanítja, hogy a politizálásnak Magyarországon negatív felhangja van. A társadalmi, közösségszervezési és érdekvédelmi tevékenység azonban élénken foglalkoztatja. „Akár közösségszervezési vagy érdekvédelmi szinten, akár társadalomtudósként, vagy egy speciális terület szakértőjeként, de mindenképpen a társadalommal kapcsolatos munkát szeretnék végezni” – teszi hozzá.

Az európai zsidó diákok szerint igenis van jövője a zsidóságnak Európában – Kibic Magazin

A Zsidó Diákok Világszervezetéhez tartozó európai diákok arra kérték az izraeli tisztségviselőket: ne hangoztassák, hogy a zsidóknak nincs jövőjük Európában. Szerintük egyáltalán nem rossz az európai zsidóság helyzete, és ezzel csak rontanak ezen. „Mi vagyunk az a generáció, amely golyóálló üvegek mögött nőtt fel” – mondja Benny Fischer, az Európai Zsidó Diákok Szövetségének elnöke.

(mazsihisz.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp