A jom kipur miatt adta fel a meccset az izraeli teniszező

Dudi Szela, Izrael jelenleg legjobb teniszezője inkább visszalépett egy fontos mérkőzésen, mintsem hogy jom kipur bejövetele után kelljen játszania. Nem ez az első eset, hogy zsidó sportoló vallási okok miatt kénytelen mérkőzést feladni.

Dudi Szela izraeli teniszező éppen a sencseni tenisztorna negyeddöntőjében játszott Kínában az ukrán Olekszandr Dolgopolov ellen, amikor beköszöntött a jom kipur, ezért úgy döntött, hogy a harmadik szettben, egy-egyes állásnál feladja a mérkőzést. Így aztán Szela vallási okokból lemondott az elődöntőbe jutásról, és az ezzel járó 34 ezer dolláros díjazásról.

Dudi Szela
Dudi Szela

Szela úgy gondolta, hogy még napnyugta előtt belefér a mérkőzés az időbe, és jom kipur bejövetele előtt be tudják fejezni a meccset. Mivel azonban az előző mérkőzés elhúzódott, ezért az izraeli meccse is a vártnál később kezdődött, így aztán nem volt esély időben befejezni. Szela pedig inkább visszalépett, mintsem hogy jom kipur kezdete után még teniszezzen.

Zsidó sportolók sokszor kerültek már olyan helyzetbe, hogy dönteniük kellett, játszanak-e jom kipurkor, vagy sem. Erről bővebben itt írtunk korábban:

A jom kipur-dilemma – Kibic Magazin

Jom kipurt a nem vallásos zsidók közül is sokan megtartják. Nincsenek ezzel másképp a zsidó sportolók sem. Nekik azonban sokszor komoly dilemmát okoz, ha egy fontos verseny éppen jom kipurra esik. „Háromezer év gyönyörű hagyománya, Mózestől Sandy Koufaxig” – magyarázza az amúgy katolikus Walter Sobchak a Nagy Lebowski című filmben, hogy miért látogatja még mindig a volt felesége zsinagógáját.

(The Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp