A világ zsidósága szembeszállt az izraeli ultraortodox vallási dominanciával

A Mazsihisz közleménye szerint a Zsidó Világkongresszus határozata kiáll minden zsidó vallásgyakorlat legitimitása mellett a világban és a Szentföldön egyaránt. Bár a hazai hitközség ezt áttörésként értékeli, az izraeli belpolitikai helyzet ennek egyáltalán nem látszik kedvezni.

„A Zsidó Világkongresszus legutóbbi ülésén, határozatot fogadott el, amelyben állást foglal a sokszínű zsidóság védelmében, az izraeli ultraortodoxia kezdeményezései ellenében” – olvasható a Mazsihisz közleményében. Erre a kiállásra azért volt szükség mert „a betérési törvény tervezett szigorítása már az ortodox betérők és rabbijaik egy részét is hátrányosan különböztetné meg, a Siratófal fölötti kontrollt pedig továbbra is kizárólag az ultraortodoxia gyakorolhatja”. Eszerint a zsidó vallás híveinek többsége egyfajta különös vallási diszkrimináció áldozata lett Izraelben.

Történt ugyanis, hogy a nyáron az ultraortodox vallásos pártok nyomására az izraeli kormány befagyasztotta korábbi tervét, hogy a vallási reformirányzatok követelésére koedukált imádkozószakaszt hozzon létre a Siratófalnál. Sőt, ezt még meg is fejelték azzal, hogy az izraeli parlament, a Kneszet megszavazta a betérési törvényt, amely szerint csakis az ortodox rabbinátus intézheti a zsidó vallásba betérés ügyeit Izraelben. Így az ultraortodoxok politikai pártjaik segítségével szépen visszafordították azt a folyamatot, amely pár évvel ezelőtt elkezdte volna leépíteni az ultraortodoxok vallási monopóliumát az országban. Amivel az a legnagyobb probléma, hogy az ultraortodoxok nem tekintik a judaizmus legitim képviselőinek a másféle zsidó vallási irányzatokat.

A reform, konzervatív vagy éppen a Mazsihisz által képviselt neológ irányzatok számára akkor csillant fel a remény, amikor az előző 2013 és 2015 között fennálló izraeli kormánykoalícióba hosszú idő után nem kerültek be ultraortodox pártok. Így a zömében világi képviselők és kormánytagok a nem ortodox vallási irányzatok számára kedvező döntéseket is meg tudtak hozni. Ilyenek voltak a Siratófal feletti ultraortodox monopóliumnak a megszüntetése, illetve a különféle irányzatok által végzett betérések elismerése. A legutóbbi választásokat követően azonban az ultraortodox pártok visszakerültek a kormánykoalícióba, és ezzel vissza is állt a korábbi rend.

A múlt héten tartott ENSZ-közgyűlésre New Yorkba érkező Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök többek között az amerikai zsidó szervezetek képviselőivel (mármint a valódi többség képviselőivel, nem akiket a magyar kormány annak gondol) és a Zsidó Világkongresszus elnökével is találkozott. Bár a témák között kiemelt helyet foglalt el a Siratófal és a betérés kérdése is, egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy az izraeli kormányfő az amerikai zsidóság kicsit több mint a felét kitevő reform és konzervatív irányzatok kedvére szeretne járni. A JTA tudósítása szerint ugyanis a találkozókat követően Netanjahu kijelentette, hogy a reformok és a konzervatívok csupán figyelemfelkeltésre használják a Siratófalat, és ezzel a hátsóajtón bebújva akarnak elismerést szerezni saját irányzatuknak.

Netanjahu számára tehát egyelőre fontosabb az izraeli ultraortodox pártok támogatása a kormányban, mint a diaszpórában jóval népesebb nem ortodox vallási irányzatok kérésének kielégítése. Ha ugyanis szembe menne az ultraortodoxok igényeivel, abban az esetben gyorsan széteshet a jelenlegi kormánykoalíció, ami valószínűleg előrehozott választásokhoz vezetne. A jelenlegi korrupciós botrányok közepette viszont nem biztos, hogy mindez Netanjahunak és pártjának lenne kedvező.

A Mazsihisz tehát hiába értékeli a Zsidó Világkongresszus általa is támogatott határozatát „nemzetközi áttörésként”, a jelenlegi izraeli belpolitikai helyzet ennek egyáltalán nem látszik kedvezni. Feltehetőleg annak sem lesz túl sok hatása, hogy a Siratófal és a betérés ügyében hét zsidó demokrata párti szenátor – köztük Bernie Sanders – is levelet írt Netanjahunak, amelyben arra figyelmeztetik az izraeli kormányfőt, hogy ezeknek a döntéseknek a következtében sérül a különféle zsidó vallási irányzatok közötti egyenlőség, és megtörhet az Egyesült Államok és Izrael között fennálló különleges kapcsolat.

Különböző zsidó vallási irányzat képviselői estek egymásnak a Siratófalnál – Kibic Magazin

A tóratekercseikkel érkező zsidó vallási reformirányzatok képviselői saját vallási szabályaik szerint kívántak imádkozni a Siratófalnál. Az ultraortodoxok

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp