Izraeli film kapta a zsűri nagydíját a Velencei Filmfesztiválon

A Foxtrot című izraeli filmnek ítélték oda a zsűri különdíját a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A rangos elismerésnek azonban nem mindenki tudott felhőtlenül örülni Izraelben.

Smuel Maoz izraeli rendező Foxtrot című filmje kapta a zsűri különdíját a hétvégén záruló 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Az elismerés a második legrangosabb díj a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán után. Az Annette Bening vezette kilenc tagú zsűriben idén Enyedi Ildikó személyében egy magyar is helyet kapott, a zsűri 21 versenyfilmből választotta ki a díjazottakat. Az Arany Oroszlánt Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje nyerte el.

A Foxtrot három felvonásban meséli el egy tehetős izraeli család történetét, amelyben a szülők arról értesülnek, hogy katona fiuk szolgálat teljesítése közben az életét vesztette. A film először azokban a kezdeti órákban követi a szülőket, hogy tudomást szereztek fiuk haláláról, majd a katona fiú hadseregben szerzett tapasztalatait mutatja be, végül ismét a szülők következnek hat hónappal fiuk elvesztését követően.

A rangos díj ellenére Izraelben nem mindenki tudott felhőtlenül örvendeni a Foxtrot sikerének. Miri Regev izraeli oktatási, kulturális és sport miniszter szerint szégyen, hogy egy olyan film képviselje Izraelt nemzetközi fesztiválokon, amely sérti az izraeli hadsereg jó hírnevét. Bár Regev elismerte, hogy nem látta a filmet, csak hallott róla, de szerinte az olyan jelenetek miatt, mint amelyben például izraeli katonák súlyosan bántalmaznak egy palesztint egy ellenőrző pontnál, nem lenne szabad a filmet külföldön terjeszteni.

Smuel Maoznak amúgy ez nem az első nemzetközi filmes sikere, 2009-ben ugyanis Libanon című filmjével elnyerte az Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp