Az emberek véleményét is megkérdezik az épülő londoni holokausztközpontról

Míg nálunk szinte erőszakkal próbálnak lenyomni egy-egy múzeumot vagy emlékközpontot az emberek torkán, addig máshol a lakosság véleményét is megkérdezik, mégis mit szeretnének a saját városukban látni. Londonban például most éppen az épülő holokausztközpontról lehetett szavazni.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont építése körüli viták vagy a reménytelennek tűnő Sorsok Háza projekt remek példák arra, hogyan lehet valamilyen problémás elképzelést csakazértis alapon keresztülvinni. Az eredmény egy nehezen funkcionáló emlékközpont és egy üresen álló, félkész valami. A britek ezért nem is bízzák a véletlenre az új, Londonba tervezett holokausztközpontot, és inkább kikérik az emberek véleményét is.

A 24.hu számolt be arról ugyanis, hogy az Egyesült Királyság Holokauszt Emlékalapítványa és a londoni városvezetés tavaly szeptemberben egy nemzetközi építészeti és dizájn pályázatot hirdetett meg egy holokauszt emlékközpont és oktatási centrum megtervezésére. A létesítmény célja pedig, hogy megemlékezzen a náci üldöztetés áldozatairól, tisztelegjen a túlélők előtt, és megmutassa a jövő generációinak, hogy hova vezethet a gyűlölet és a diszkrimináció.

Nem is akárhol lesz az új londoni holokausztközpont helyszíne, a Temze partján, közvetlenül a brit parlament szomszédságában épül majd meg a létesítmény. Éppen ezért a pályázatra jelentkezőknek többek között ezt is figyelembe kellett venniük a tervek készítése során, hiszen a városnak ez a része a világörökség részét képezi. Mivel az emlékhely egy oktatási központot is magába foglal majd, így az intézmény egy 2650 négyzetméteres földalatti részben kell, hogy helyet kapjon.

A pályázatra végül 92 terv érkezett, ezek közül válogatták ki azt a tíz pályaművet, amelyet az ország több pontján, például a londoni Victoria and Albert Múzeumban is bemutattak, illetve ezek a pályázat online felületén is megtekinthetők. A tíz alkotást azonban nem csak nézegetni lehetett, de szavazni is a legjobbról, vagy éppen szöveges véleményeket küldeni a végső nyertest kiválasztó bizottságnak. A nyertest idén ősszel választják ki az alábbi tíz pályaműből, amelyeket részletesebben itt lehet tanulmányozni.

(24.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp