Az emberek véleményét is megkérdezik az épülő londoni holokausztközpontról

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Míg nálunk szinte erőszakkal próbálnak lenyomni egy-egy múzeumot vagy emlékközpontot az emberek torkán, addig máshol a lakosság véleményét is megkérdezik, mégis mit szeretnének a saját városukban látni. Londonban például most éppen az épülő holokausztközpontról lehetett szavazni.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont építése körüli viták vagy a reménytelennek tűnő Sorsok Háza projekt remek példák arra, hogyan lehet valamilyen problémás elképzelést csakazértis alapon keresztülvinni. Az eredmény egy nehezen funkcionáló emlékközpont és egy üresen álló, félkész valami. A britek ezért nem is bízzák a véletlenre az új, Londonba tervezett holokausztközpontot, és inkább kikérik az emberek véleményét is.

A 24.hu számolt be arról ugyanis, hogy az Egyesült Királyság Holokauszt Emlékalapítványa és a londoni városvezetés tavaly szeptemberben egy nemzetközi építészeti és dizájn pályázatot hirdetett meg egy holokauszt emlékközpont és oktatási centrum megtervezésére. A létesítmény célja pedig, hogy megemlékezzen a náci üldöztetés áldozatairól, tisztelegjen a túlélők előtt, és megmutassa a jövő generációinak, hogy hova vezethet a gyűlölet és a diszkrimináció.

Nem is akárhol lesz az új londoni holokausztközpont helyszíne, a Temze partján, közvetlenül a brit parlament szomszédságában épül majd meg a létesítmény. Éppen ezért a pályázatra jelentkezőknek többek között ezt is figyelembe kellett venniük a tervek készítése során, hiszen a városnak ez a része a világörökség részét képezi. Mivel az emlékhely egy oktatási központot is magába foglal majd, így az intézmény egy 2650 négyzetméteres földalatti részben kell, hogy helyet kapjon.

A pályázatra végül 92 terv érkezett, ezek közül válogatták ki azt a tíz pályaművet, amelyet az ország több pontján, például a londoni Victoria and Albert Múzeumban is bemutattak, illetve ezek a pályázat online felületén is megtekinthetők. A tíz alkotást azonban nem csak nézegetni lehetett, de szavazni is a legjobbról, vagy éppen szöveges véleményeket küldeni a végső nyertest kiválasztó bizottságnak. A nyertest idén ősszel választják ki az alábbi tíz pályaműből, amelyeket részletesebben itt lehet tanulmányozni.

(24.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp