Zsidók segítségével épülhet újjá a gyűlölködők által felgyújtott floridai mecset

Több zsidó adomány is érkezett annak a floridai mecsetnek a megsegítésére, amelyet gyűlölködők gyújtottak fel még februárban. Először csak a furcsa összegű felajánlásokra lettek figyelmesek a helyi iszlám közösség tagjai.

Gyűlöletből gyújtottak fel még februárban egy floridai mecsetet, a tűzkárok helyreállítására pedig online adománygyűjtést szervezett a helyi iszlám közösség. A közösség egyik tagjának azonban feltűnt, hogy többen igencsak furcsának mondható összegeket adományoznak a számlájukra, sorra érkeztek ugyanis a 18, 36, 72 stb. dolláros összegek.

A tampai mecset Floridában
A tampai mecset Floridában

A rejtélyre akkor derült fény, amikor megnézték az adakozók neveit. A Cohen, Goldstein, Rubin, Fisher és ezekhez hasonló vezetéknevekből gyorsan világossá vált, hogy zsidók utalták 18-asával az adományokat. A héberben ugyanis a 18-as, az életet jelentő cháj szó betűinek számértéke (a cháj szóban: חי, a י betűnek 10, míg a ח betűnek 8 a számértéke), így pedig már érthető, hogy miért érkeztek ilyen módon az adományok.

A mecset végül majdnem 80 ezer dollárt gyűjtött össze, a dupláját annak, amennyit eredetileg szerettek volna. Többek között a „fura összegeket” utaló zsidó adományozóknak is köszönhetően így megvalósulhat a károsodott épület rendbetétele.

(Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp