Elindult a magyarországi zsidó temetőket feltérképező weboldal

A Groszmann Lili elnevezésű projekt kutatói a Magyarországon megtalálható összes zsidó temetőt szeretnék feltérképezni. A most indult weboldalon 1362 település 1489 temetője már megtalálható.

A most indult Zsidó Temetők Magyarországon elnevezésű weboldal célja, hogy dokumentálja a zsidó temetőket, hatással legyen arra, hogy a temetők visszakerülhessenek felekezeti tulajdonba, és hogy legyen tiszta kép arról, hogy mennyi temető van, amelynek karbantartása, felújítása már nem halasztható tovább.

Jelenleg 1362 településen 1489 temetőről tudnak, ebből majdnem 90 százaléknyi pontos koordinátával rendelkező temető van az adatbázisban. A lista pedig folyamatosan bővülni fog, és pontosabbá fog válni. A további fejlesztések legfontosabb lépései a következők lesznek a jövőben: leírás a temetőről (sírkövek, állapotok, tulajdonosok), képek és videók a temetőkről, régi térképeken a temetők helye, rövid leírás a település zsidó múltjáról és a temetőben nyugvók adatbázisa.

Újra lesz zsidó temető egy borsodi falucskában – Kibic Magazin

Néhány napja Cserépfalu képviselő testülete úgy határozott, hogy visszaadja eredeti tulajdonosának, a zsidó hitközségnek a zsidó temetőt, amelyet a

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp