Megrongálták a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok balfi emlékhelyét

Megrongálták a balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttesét a múlt héten. A rendőrség nyomoz az ügyben, a kormány elítéli a történteket.

Rongálás miatt, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Soproni Rendőrkapitányság a Balfi Nemzeti Irodalmi és Történelmi Emlékhely szoboregyüttesének megrongálása miatt – közölte az MTI megkeresésére hétfőn a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttese
A balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttese

Augusztus 25-én, pénteken kaptak lakossági bejelentést arról, hogy a szoboregyüttes három kőtáblája összetört – írták, de ennél több információt a nyomozás érdekeire hivatkozással nem közöltek.

A Miniszterelnökség hétfőn közölte: a kormány mélyen elítéli az emlékhelyen történt rongálást, és együtt érez a magyar határvidék egykori munkatáboraiban meggyilkolt zsidó kényszermunkások és más foglyok hozzátartozóival, valamint az emlékhely alkotóival.

Az emlékhelyet 2008-ban avatták fel a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére. Az emlékmű Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján készült. A temetődomb oldalába süllyedő, emberalakot formázó márványlapok az erőltetett menetet szimbolizálják.

Balfot 1944-ben német alakulatok szállták meg. A faluban alakították ki a soproni járás egyik legnagyobb munkaszolgálatos táborát. Ott halt meg Szerb Antal irodalomtörténész, író, Sárközi György költő és Halász Gábor esztéta is.

Sajnos ez nem az első ilyen eset:

Megrongálták az Élet Menete szobrát – Kibic Magazin

Az Élet Menete Alapítvány a Facebook oldalán osztotta meg a fotókat a fehér festékkel összekent szoborról. Az Élet Menete szobrot 2014-ben állították fel

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp