Egy, a holokauszt idején elpusztított közösség Tóráját is kimenekítették a zsinagógát fenyegető neonácik elől

A Charlottesville-be sereglett szélsőségesek fáklyás felvonulást tartottak két héttel ezelőtt a városban, miközben náci jelszavakat skandáltak. A helyi zsidó közösség képviselői pedig jobbnak látták, ha kimenekítik a Tórákat a fenyegetett zsinagógából.

Nem véletlenül vonultak fáklyákkal a virginiai Charlottesville-ben érkező fehér felsőbbrendűségüket hirdető alt-right-os csoportok tagjai, akik azért érkeztek a városba, hogy Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakozzanak. A fáklyás vonulgatásnak ugyanis szép hagyománya van a különféle fajvédő egyletek körében.

Fáklyás felvonulás Charlottesville-ben
Fáklyás felvonulás Charlottesville-ben

A ’20-as és ’30-as évek Amerikájában például a Ku Klux Klán fehér csuklyás tagjai ehhez hasonló fáklyás felvonulásokkal terrorizálták az általuk nem igazán kedvelt színes bőrű lakosságot, de nem sokkal később egy másik kontinensen a nácik is fáklyákkal parádéztak először, mielőtt még könyveket, tóratekercseket, zsinagógákat és embereket kezdek volna elégetni.

Ezzel a történelmi háttérrel nem csoda, hogy amikor a fáklyás neonácik a zsinagóga felgyújtásával fenyegetőztek, a charlottesville-i zsidó közösség tagjai úgy döntöttek, hogy kimenekítik az épületből a Tórákat, köztük egy olyan tóratekercset is, amely korábban egy, a holokauszt idején elpusztított európai zsidó közösségé volt.

Sok amerikai zsinagógában őriznek a charlottesville-ihez hasonló, Európából kimentett Tórákat, hogy ezek által is emlékezzenek a több millió meggyilkolt zsidóra és az elveszett évszázados vallási hagyományokra. Ezek a megmentett tóratekercsek ráadásul annak a sokszínű Amerikának is szimbólumai, amely nyitottságával biztonságot adott az amerikai zsidóságnak a II. világháború utáni időszakban.

Fáklyás felvonulás Charlottesville-ben
Fáklyás felvonulás Charlottesville-ben

A charlottesville-i zsinagóga rabbija szerint a közössége tagjainak nem sok jutott a két héttel ezelőtti péntek estén ebből a nyitottságból, amikor félelemben, a hátsó ajtón keresztül volt kénytelen elhagyni a zsinagógát, miközben három terepszínű egyenruhába öltözött férfi, félautomata puskákkal felfegyverkezve állt a közelben. A rabbi arról is beszámolt, hogy amikor a felvonuló neonácik az épület mellé értek azt kiabálták, hogy „ott a zsinagóga” és hozzá „Sieg Heil!” és egyéb antiszemita megnyilvánulásokat fűztek. Néhányan horogkeresztes zászlót és más náci szimbólumokat tartottak a kezükben.

A Charlottesville-ben felvonuló alt-rightosok tehát szándékosan választották a fáklyás vonulás erőszakot idéző, megfélemlítőnek szánt szimbolikáját. Ezzel sikeresen megidézték azokat a sötét időket, amelyekre az általuk fenyegetett zsinagógában őrzött tóratekercs is emlékeztette a helyi közösséget. A másnapi gázolásos merényletben életét vesztő lány ugyanennek az erőszakos, gyűlölködő hagyománynak lett az áldozata.

(The Atlantic)

Visszavonult az egyik legnépszerűbb neonáci blogger, miután kiderült, hogy zsidó a felesége – Kibic Magazin

Szélsőjobbos körökben az egyik legkedveltebb amerikai blogger visszavonulni kényszerült méltán népszerű uszító tevékenységétől, miután riválisai

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp