Megfosztják állampolgárságuktól az Iszlám Államért harcoló izraelieket

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Megfosztják izraeli állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoló zsoldosokat. Két muzulmán hitre áttért zsidó is van köztük.

A héten lép életbe Arije Deri izraeli belügyminiszter javaslatára március elején módosított állampolgársági törvényt, amely immár kiterjed azokra a személyekre is, akik nem Izrael területén, hanem az ország határain túl – így Szíriában, az Iszlám Állam oldalán harcolva – veszélyeztetik az izraeliek biztonságát. Arije Deri szerint ez komoly elrettentő erőt jelent azok számára, akik csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz.

Az Iszlám Állam harcosai
Az Iszlám Állam harcosai

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat már átadta az illetékes hatóságoknak az érintett tizenkilenc izraeli állampolgár nevét tartalmazó listát. A rajta szereplők közül ketten muzulmán hitre áttért zsidók. Az egyikük egy huszonnyolc éves, Asdódban felnőtt, de az egykori Szovjetunióban született nő, a másikuk pedig egy harminckét éves, Lódban nevelkedett férfi, aki szintén a Szovjetunióban született. Mindketten felvették az iszlám vallást, és Szíriába utazásuk előtt arra kérték a belügyminisztériumot, hogy muzulmánként tartsák őket nyilván. A listán egy olyan izraeli arab muzulmán is szerepel, aki korábban az izraeli hadseregben szolgált, majd csatlakozott a dzsihadistákhoz. A többiek izraeli arabok Kelet-Jeruzsálemből és más arab településekről.

A Sin Bét listáján eredetileg húsz név szerepelt, de mire összeállították és továbbították a belügyminisztériumnak, egy izraeli szélsőséges már életét vesztette a szíriai harcokban.

Az izraeli tévék híradásai szerint a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban összesen mintegy hatvan izraeli állampolgár küzdött az Iszlám Állam oldalán. Egy részük életét vesztette, a hazatérőket pedig bíróság elé állították, de állampolgárságuktól, illetve az ezzel járó társadalombiztosításuktól eddig nem fosztották meg őket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp