Zuhanyozni küldték a zsidókat egy svájci szállodában

Az izraeliek szerint durva antiszemitizmus, a szálloda tulajdonosa szerint pedig csak egy egyszerű félreértés áll a botrányt okozó svájci szálloda uszodájában kihelyezett tábla mögött. A tábla ugyanis a zsidó vendégeket zuhanyzásra szólítja fel a medencében történő csobbanás előtt.

„Kérjük, hogy fürödjenek meg úszás előtt és után is. Amennyiben ezt nem teszik meg, nem használhatják a medencét. Megértésüket köszönjük” – olvasható a svájci Graubünden kantonban található Arosa városának egyik szállodájában kihelyezett táblán. Az első ránézésre teljesen szokványos kéréssel csak annyi a probléma, hogy kimondottan a hotel zsidó vendégeinek címezték. Az üzenetet Ruth Thomann, a hotel fő ügyintézője írta alá, aki a feliratot lefotózó család szerint egyébként végig segítőkész és barátságos volt velük, ezért is nem szóltak neki végül a bántó kiírásról.

A botrányt okozó felirat
A botrányt okozó felirat

Thomann később azzal védekezett, hogy az egész inkább csak egy félreértés, ami vélhetően abból ered, hogy a felirat írója nem beszél jól angolul. Neki ugyanis semmi baja nincs a zsidókkal, az üzenetet pedig csak azért címezte nekik, mert a hotel zsidó vendégei voltak azok, akik pólóban, zuhanyzás nélkül mentek a medencébe. Mindezek ellenére az üzeneteket azóta már eltávolították, az ügyintéző pedig megbánta tettét, és közölte, hogy ma már nem jelölné meg külön a zsidókat.

Nem ez volt az egyetlen baj a zsidókkal. Mivel csak ők voltak jogosultak, hogy hozzáférjenek a szolgálati hűtőhöz, ezért nekik jelezték külön írásban, hogy legyenek szívesek csak a megjelölt időpontban nyitogatni a fridzsidert. Thomann elmondta azt is, hogy miközben szeretné ha a zsidók jól éreznék magukat náluk, más vendégeket zavart a viselkedésük, a menedzsmentnek pedig mindenki kényelme egyaránt fontos. A zsidók főleg az Egyesült Királyságból, Belgiumból és Izraelből jöttek.

Az ügyet az izraeli sajtó verte nagydobra miután egy izraeli vendég lefotózta a feliratot, a kép pedig futótűzként terjedt el a közösségi médiában. Még petíció is indult a hotel bezáratásáért, sőt a dolog jelentősebb diplomáciai hullámokat vert: Tzipi Hotovely, Izrael külügyminiszter-helyettese a legmocskosabb antiszemitizmusnak titulálta az ügyet. Szerinte ugynais gyűlölet-bűncselekmény történt.

(Index + 444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp