Hét zsidó helyszín a muszlim világban, amiről csak kevesen tudnak

Annak ellenére, hogy a Közel-Keletet és Észak-Afrikát a muszlim vallás dominálja, a zsidóságnak is komoly hagyományai vannak a térségben. Marokkótól Iránig rengeteg fontos zsidó helyszín található, némelyik története több ezer évre tekint vissza.

Kajbár, Szaúd-Arábia

Az oázisnak jelentős zsidó lakossága volt egészen a 6–7. századik. Növényekben viszonylag gazdag környezetének és elhelyezkedésének köszönhetően Kajbár fontos kereskedelmi útvonalnak számított Levante és Jemen között.

Magen Ábrahám Zsinagóga, Libanon

Az eredetileg 1925-ben épült bejrúti zsinagógát a polgárháborút követően felújították. A 2009-ben kezdődő renoválást az összes párt és vallási irányzat támogatta. Haszan Naszr Allah, a Hezbollah vezetője szerint annak ellenére, hogy háborúban állnak a „megszálló” Izraellel, a zsidó vallást nagyon is tisztelik.

Juszef Abad Zsinagóga, Irán

A Juszef Abad Zsinagóga Teheránban az egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő az iráni zsinagógák közül. 1950-ben alapították, a jelenlegi homlokzata 1965-ben készült el, hogy megfelelő körülményekkel fogadja az akkor még növekvő zsidó lakosságot.

Bet-El Zsinagóga, Marokkó

Csak magában Kaszablankában több mint harminc zsinagóga van. A Bet-El épületét 1997-ben újították meg, hogy a zsidó közösség központjaként működhessen.

Arida Zsinagóga, Törökország

Az egyik legrégebbi isztambuli zsinagóga, amely alapítása valamikor az 1400-as évekre tehető. 1992-ben újították fel a Balatban, a város zsidó negyedében található épületet.

A Tuniszi Nagy Zsinagóga, Tunézia

Az 1937-ben megnyílt zsinagógát 1996-ban és 2007-ben is renoválták. Bár az észak-afrikai ország zsidó közössége nem túl számottevő, a zsidók még a kormányban is képviselve vannak.

Bahrein Zsinagóga, Bahrein

Annak ellenére, hogy a zsinagógát nem használják, Bahreinben létezik egy kis zsidó közösség, amelynek az ország parlamentjében is van képviselője. Sőt, Bahrein amerikai nagykövete 2009 és 2013 között egy Houda Nonoo nevű zsidó nő volt.

(Step Feed)

Jól érzik magukat Iránban az ott élő zsidók – Kibic Magazin

Az iráni zsidók annak ellenére nem akarják elhagyni az országot, hogy az iszlám állam jogszabályai nem igazán támogatják a zsidó létet. A nyugati sajtóban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp