Első vándorkiállítására készül az Auschwitz Múzeum

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Eddig csak az láthatta a múzeumban kiállított tárgyakat és dokumentumokat, aki ellátogatott a Lengyelországban található egykori haláltábor területére. Az Auschwitz Múzeum most viszont először indít útjára egy 1150 darabból álló vándorkiállítást, amely első körben 14 európai és észak-amerikai városba jut majd el.

2016-ban több mint kétmillióan látogatottak el a Lengyelországban található Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumba, amely a hírhedt náci haláltáborban meggyilkolt 1,1 millió embernek állít emléket. A múzeum látogatói egy igen erős kiállítás keretében ismerhetik meg Auschwitz történetét, éppen azokban a téglaépületekben, ahol annak idején elhelyezték a fogvatartottakat. A kiállítás külön kiemeli a gázkamrákba küldött emberek hajából és cipőjéből készült halmokat.

Egy auschwitzi barakk a vándorkiállítás anyagából
Egy auschwitzi barakk a vándorkiállítás anyagából

Auschwitz rémségét eddig csak azok láthatták, akik ellátogattak a helyszínre, idén decembertől azonban a kiállítási anyag egy részét a világ több pontjára is eljuttatják majd a múzeum szakemberei. Az Auschwitz Múzeum első nemzetközi vándorkiállása – amelyet a spanyol Musealiával szerveznek közösen – a Nem is olyan régen, nem olyan távol címet viseli majd és 1150 kiállítási tárgyat visz el először hét európai, illetve hét észak-amerikai nagyvárosba.

A vándorkiállítás célja, hogy egyrészt választ adjon az Európában egyre erősödő antiszemitizmusra, másrészt pedig oktatási anyagként szolgáljon azoknak a fiatal generációknak, amelyek egyre távolinak érzik maguktól a holokauszt történetét. Piotr M. A. Cywiński, az Auschwitz Múzeum igazgatója szerint ugyan semmi sem helyettesítheti a látogatást a 20. század legnagyobb bűntettének helyszínén, de ez a kiállítás, amelyet a világon most nagyon sokan láthatnak majd, egy komoly figyelmeztetés lehet mindazok számára, akik a jövőt a gyűlöletre, a rasszizmusra, az antiszemitizmusra és más emberek mélységes megvetésére építenék.

A vándorkiállítás anyaga nagyrészt az Auschwitz Múzeum gyűjteményére épül, de lesznek kölcsönzött tárgyak is olyan intézményektől, mint a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum vagy az izraeli Jád Vasem. A kiállított tárgyak között lesznek majd barakkok a táborból, egy olyan teherautó, amelyen a deportáltakat szállították, illetve túlélők személyes tárgyai. Ezek között például egy Siegfried Fedrid nevű holokauszttúlélő takarója, amelyet megtarthatott magának és még öt másik fogolynak Dachauban.

A vándorkiállítás szervezői azt remélik, hogy olyan emberekhez is eljutnak majd, akik még soha nem jártak az eredeti auschwitzi helyszínen, az utazó kiállítást ugyanis ebben a formában akár több millió emberhez is el lehet vinni. Az első állomás decemberben Madrid lesz, ezután a tervek szerint az elkövetkezendő hét évben további 14 nagyvárosba jutnának el.

(Smithsonian)

Egy különleges auschwitzi képeslapokat tartalmazó albumról itt lehet olvasni:

Szívélyes üdvözlettel Auschwitzból – Kibic Magazin

Az Üdvözlet Auschwitzból című könyvben olyan hátborzongató képeslapokat gyűjtöttek össze, amelyeket az egykori náci haláltáborba látogató turisták küldözgettek szeretteiknek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp