Miért tiltakoznak a palesztinok ilyen hevesen néhány egyszerű beléptető kapu miatt?

Fémdetektoros beléptető kapukat helyezett el az izraeli rendőrség a Templomhegyen, az al-Aksza és a Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek terének bejáratánál. A palesztinok ebben a lépésben az 50 éve fennálló status quo megsértését látták, majd pedig elszabadult a pokol.

Július közepén egy jeruzsálemi merényletben két izraeli rendőr vesztette életét, a palesztin támadók a Templomhegy felől érkeztek. Az izraeli hatóságok az esetet követően átkutatták a Mecsetek tere környékét, ahol több gyilkoláshoz használható eszközt is lefoglaltak. Valószínűleg a merénylethez használt fegyvereket is a mecsetek körzetében rejthették el a támadás előtt. Válaszlépés gyanánt az izraeli kormány úgy döntött, hogy fémdetektoros beléptető kapukat helyez ki az al-Aksza és a Sziklamecsetnek is otthont adó Mecsetek teréhez vezető utcákon. Hogy ez mennyire nem volt jó ötlet, arra a kapuk több mint egy hete történő kihelyezését követő események remekül rávilágítanak.

Az ominózus fémdetektoros beléptető kapuk
Az ominózus fémdetektoros beléptető kapuk

A fémdetektoros beléptetők ellen a palesztinok azonnal tiltakozni kezdtek, és nem voltak hajlandóak átmenni a kapukon. Tüntetések kezdődtek, amelyek erőszakos zavargásokba torkoltak, a hét közepére meghirdették a „harag napját”, Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke pedig bejelentette, hogy minden szinten megszakítják a kapcsolatot Izraellel. „Bejelentem, minden szinten felfüggesztek minden kapcsolatot a megszálló állammal az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett cselekményekért, különösen azért, amit Jeruzsálemben az al-Akszánál mecsetnél tettek, ahová fémdetektoros kapukat telepítettek abból a célból, hogy a mecset feletti uralmukat gyakorolják, és megosszák térben és időben” – jelentette ki Abbasz.

Az erőszakhullám persze egyre csak fokozódott, már a hét közepén több tucat palesztin megsebesült az izraeli biztonsági erőkkel történő összecsapásokban. A nagyszabású pénteki zavargásokban pedig három palesztin is az életét vesztette és több mint kétszázan megsebesültek a Templomhegy környékén, Kelet-Jeruzsálemben, illetve Ciszjordánia különböző részein. Megszaporodtak az izraeliek elleni merényletek is, egy palesztin terrorista három izraelit gyilkolt meg saját otthonában egy Ramallah közeli településen, egy Tel-Aviv környéki késes támadásban pedig egy izraelit sebesített meg a Ciszjordániából érkezett merénylő.

A tiltakozások gyorsan átterjedtek más muszlim országokra is, szimpátia tüntetéseket rendeztek Törökországban, Jemenben, Malajziában és Jordánia fővárosában, Ammánban is, ahol ráadásul csavarhúzóval az izraeli nagykövetség egyik őrét is megtámadták, az izraeli biztonsági ember azonban lelőtte a merénylőt. Végül valószínűleg ez az esemény vezetett ahhoz, hogy az izraeli hatóságok úgy döntöttek, hogy leszerelik a Templomhegyre vezető utcákon a beléptető kapukat. Az eset után ugyanis az izraeliek gyorsan ki szerették volna menekíteni a biztonsági emberüket Jordániából, a jordán hatóságok azonban a helyi kivizsgálás végeztééig nem akarják kiengedni az országból a megtámadott őrt.

Palesztinok demonstrálnak Jeruzsálem óvárosának közelében
Palesztinok demonstrálnak Jeruzsálem óvárosának közelében

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és II. Abdallah jordán király telefonon beszélt egymással a kialakult helyzetről, és izraeli sajtóértesülések szerint az a kompromisszum született, hogy Jordánia hozzájárul a biztonsági ember hazatéréséhez, Izrael pedig eltávolítja a fémdetektoros beléptetőket a Mecsetek tere felé vezető útvonalakról. Az izraeli hatóságok ma reggel el is kezdték a kapuk leszerelését, helyettük a későbbiekben egy kamerák segítségével működő „okos biztonsági rendszer” kerülne majd felszerelésre, bár a palesztinok ezt is erősen ellenzik.

Na, de mi az oka ennek a nagy ellenállásnak, amikor például itthon a Dohány utcai zsinagóga bejáratánál is fémdetektoros kapukon kell keresztülhaladni, mégsem kezdenek el tömegek tüntetőleg köveket hajigálni a biztonsági őrökre? A probléma természetesen nem magával a beléptető kapuval van, hanem az izraeli kontrollal a Templomhegyre történő belépéshez. Itt található ugyanis a muszlimok harmadik legszentebb helye, és miután az 1967-es, hatnapos háborúban Izrael Jordániától elfoglalta Jeruzsálem óvárosát, megállapodás született arról, hogy a különféle vallások képviselői saját maguk rendelkeznek a szenthelyekre történő beengedésről. A Templomhegyen található muszlim szenthelyek így az iszlám waqf ellenőrzése alatt állnak, és a palesztinok ennek az 50 éves status quónak a megsértése miatt aggódnak.

Viszont, ha valakinek, akkor az izraeli kormánynak nagyon is tudnia kellett volna, hogy minden ilyenfajta intézkedés erőszakos tiltakozást fog kiváltani a palesztinok részéről. A Templomhegy kérdése nagyon is kényes téma, bármi olyan esemény, amelyben a muszlimok veszélyeztetve látják a szent helyek fölötti ellenőrzést, a jelenlegi igen feszült helyzetben egy pillanat alatt lángba boríthatja a térséget.

http://www.youtube.com/watch?v=2ik4zh_lFRw

2000 októberében Ariel Saron az akkori választási kampány hevében végigsétált a Templomhegyen, mivel meg akarta mutatni, hogy oda zsidók is nyugodtan felmehetnek. A kampány szempontjából bejött a dolog, hiszen pár hónap múlva Saron megnyerte a választásokat, az már más kérdés, hogy milyen következményei lettek ennek az erődemonstrációnak. Saron jelenléte a muszlimok egyik legszentebb helyén ugyanis a második intifáda kitöréséhez vezetett, amelyben több mint 6000 palesztin és több mint 1000 izraeli vesztette életét. Remélhetőleg ezúttal sikerül megállítani az erőszak ilyen formájú eszkalálódását.

(Vox + MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp