Kedvenc dala díszíti Somló Tamás sírkövét

Halálának egyéves évfordulóján avatták fel Somló Tamás sírkövét a Kozma utcai zsidó temetőben. A tavaly elhunyt zenészről a Sziget Fesztiválon nagyszabású koncerttel fognak megemlékezni.

A Kozma utcai zsidó temetőben, szerdán avatták fel a tavaly elhunyt Somló Tamás sírkövét. Az avatáson részt vettek a művész családja, barátai és zenésztársai. A Blikk beszámolója szerint Székhelyi József a művészbarátok nevében anekdotázott egy kicsit, majd elmondta, Tamás verseiből és a barátok visszaemlékezéseiből nemsokára emlékkönyvet jelentetnek meg. A színművész ebből olvasott fel egy keserűen humoros verset jiddis, angol és magyar keveréknyelven. Ezután Kardos Péter főrabbi felavatta a sírkövet, amelynek hátoldalára a Ha a csend beszélni tudna című dal kottája került. Presser Gábor szerint ez volt Somló Tamás legkedvesebb dala.

Somló Tamás sírköve a Kozma utcai zsidó temetőben, a hátoldalán a Ha a csend beszélni tudna című dal kottájával (Fotó: Járai László/Blikk)
Somló Tamás sírköve a Kozma utcai zsidó temetőben, a hátoldalán a Ha a csend beszélni tudna című dal kottájával (Fotó: Járai László/Blikk)

A sírkőavatáson még elhangzott, hogy Somló zenésztársai, a művész közelgő 70. születésnapjára az Akváriumban emlékkoncertet terveznek. Ezen kívül a nemsokára kezdődő Sziget Fesztivál mínusz 1. napján, augusztus 9-én rendeznek egy nagyszabású emlékkoncertet, amely keretében a néhai zenész életművének legmarkánsabb darabjait vonultatják fel. Így valószínűleg a most felavatott sírkövön található dal is elhangzik majd.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a koncert zenei alapját a Modern Art Orchestra fogja biztosítani. Fellép majd többek között Tóth Vera és Tóth Gabi, Dés László, Geszti Péter, Bródy János, Charlie, az Animal Cannibals, az Ivan and the Parazol, Gerendás Péter, Frenreisz Károly. Valamint a Roy és Ádám, Peter Ogi, Mohamed Fatima, a Mary Popkids, illetve sok pályatárs, barát, kolléga és a családtagok is részt vesznek a koncerten. A Somló Cirqszt Novák Péter állítja színpadra, a műsorvezető Tilla lesz.

Somló Tamás énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző, artista és jogász idén lenne hetvenéves. A kiváló zenészt az óriási hatású LGT tagjaként ismerhették legtöbben, de korábban az Omega zenekarban, valamint számos egyéb formációban – mint az Atlas, a Kex vagy a Non-Stop zenekar – is játszott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp