Netanjahu szerint kész őrület, ahogy az Európai Unió Izraellel viselkedik

Az izraeli kormányfő a visegrádi négyek országainak miniszterelnökeit győzködte, hogy álljanak ki Izrael mellett, és próbálják rávenni az EU-t is a feltételek nélküli szorosabb együttműködésre. A zárt ajtós megbeszélés egy részét azonban tévedésből az újságírók fülhallgatóira is közvetítették.

A kiszivárgott beszélgetésen a Haaretz szerint Benjamin Netanjahu arról panaszkodott a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák miniszterelnöknek, hogy kész őrület, ahogy az Európai Unió Izraellel viselkedik, hiszen amíg mondjuk Kínát, Oroszországot vagy Indiát semmi nem érdekli, addig az EU a palesztinokkal folytatott béketárgyalások alakulását köti az Izraellel való kapcsolatépítés feltételeként. Orbán Viktor erre nevetve jegyezte meg, hogy az EU nem csak a kívülálló országoknak szab mindenféle feltételeket, de még a saját tagországait sem kíméli.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, valamint a visegrádi országok vezetői: Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Pesti Vigadóban (Fotó: Mohai Balázs/MTI)
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, valamint a visegrádi országok vezetői: Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Pesti Vigadóban (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Netanjahu arról győzködte a V4 országok vezetőit, hogy próbáljanak meg az EU-s intézményeken belül hatást gyakorolni az Unióra. Szerinte ugyanis Izrael az egyetlen olyan ország a térségben, amely az EU érdekeit képviseli, hiszen Izraelben ér véget Európa. Éppen ezért nem támadni kellene az országot, hanem politikai feltételek nélkül Izrael mellé állni. „Európának el kell döntenie, hogy élni akar és gyarapodni, vagy pedig eltűnni” – jelentette ki Netanjahu, bár itt megjegyezte, hogy csak viccelt.

Ezen a ponton viszont észbe kaptak a megbeszélés szervezői és lekapcsolták az újságírókat a megbeszélésről. Az MTI legalább összefoglalta nekünk a találkozót követő sajtótájékoztatón elhangzottakat:

Benjámin Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek (V4) országaival – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a V4 országok és Izrael kormányfőjének tanácskozását követően.

A magyar kormányfő azt is közölte: kidolgozzák egy közös munkacsoport felállítását a technológiai kooperáció elősegítése érdekében.

Az izraeli miniszterelnök meghívta a V4 kormányfőit Izraelbe, azt a felek elfogadták – tudatta Orbán Viktor, aki egyúttal azt is sürgette, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát az ésszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput.

Hangsúlyozta: a visegrádi országok javasolni fogják az uniónak, hogy értékelje azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael tesz a térség stabilitása érdekében, mindaz ugyanis európai érdek is, hisz véd az újabb és újabb migránsinvázió ellen.

A magyar kormányfő emlékeztetett: a visegrádiak osztják Izrael álláspontját, hogy minden nemzet szempontjából kulcsfontosságú a külső határvédelem. Hozzátette: az emberek ellenőrzés nélküli szabad áramlása terrorkockázatot jelent.

A visegrádi országok és Izrael miniszterelnökének első közös találkozóját követő sajtótájékoztató zárásaként a magyar miniszterelnök kijelentette: ha az Európai Unió nem működik együtt Izraellel, akkor saját magát bünteti, ezért a kapcsolatokat a higgadt ésszerűség irányába kell terelni.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, valamint a visegrádi országok vezetői: Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Pesti Vigadóban (Fotó: Mohai Balázs/MTI)
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, valamint a visegrádi országok vezetői: Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Pesti Vigadóban (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harcban és az innováció területén az együttműködés Izraellel Európa és a visegrádi országok érdekét szolgálja. Az első terület a múlt erői elleni harcot jelenti, a másik pedig egy jobb és virágzóbb jövő biztosítását – magyarázta.

A kormányfő nagyrabecsülését fejezte ki a V4-es országok Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Mint mondta, nagyon gyakran bírálják Izraelt Európából. Holott „Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, ebben a régióban az egyetlen ország, ahol a keresztények biztonságban vannak, sőt közösségeik nemcsak túlélnek, hanem növekednek is itt. Izrael az európai és a nyugati értékek bástyája a régióban – közölte.

Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy újrafogalmazzák a kapcsolatokat Izrael és az Európai Unió között.

Megjegyezte: nagy megtiszteltetés, hogy első izraeli miniszterelnökként vehet részt a V4 csúcstalálkozóján, ez nagy lehetőséget is jelent. Benjámin Netanjahu megerősítette: meghívta kollégáit országába, hogy a következő hasonló csúcstalálkozóra Izraelben kerüljön sor.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp