Túlszárnyalták négy évvel ezelőtti teljesítményüket a Maccabi Világjátékokon résztvevő magyar sportolók

Minden idők legnagyobb magyar delegációja vett részt Izraelben a most véget ért Maccabi Világjátékokon, amelyen a magyar versenyzők túlszárnyalták négy évvel ezelőtti teljesítményüket. Közben a Maccabi falu kertjében leleplezték a huszadik században mártírhalált halt magyar zsidó sportolók emlékét megörökítő szobrot is.

A zsidó közösség négyévente megrendezett multisporteseményén idén nyolcvan ország mintegy tízezer sportolója vett részt, a 120 fős magyar delegáció részeként száz sportoló érkezett Izraelbe. A legnagyobb idén is az izraeli delegáció volt 2400 versenyzővel, őket az amerikai sportolók követik, akik több mint ezren voltak. Érkeztek azonban néhány fős delegációk is: Albániából hárman, Jamaicából ketten, Marokkóból pedig egyetlen sportoló vett részt a játékokon. Puerto Rico és Kína először képviselteti magát a sporteseményen, amelyen minden korosztályban amatőr és profi sportolók is indulhatnak.

A magyar csapat a 20. Maccabi Világjátékokon (Fotó: facebook.com/hungary.maccabivac)
A magyar csapat a 20. Maccabi Világjátékokon (Fotó: facebook.com/hungary.maccabivac)

A játékokon negyven sportágban mérték össze tudásukat a versenyzők, idén először lacrosse-ban és bridzsben is. Utóbbiban a magyar csapat rögtön ezüstérmet szerzett.

Jusztin Ádám, a Maccabi Vac zsidó sportegyesület vezetője, a magyarok csapatkapitánya az MTI-nek elmondta, hogy a kéthetes rendezvényen a magyar csapat már túlszárnyalta négy évvel előtti teljesítményét. „A száz sportolóból, ha minden jól megy, hatvan-hetvennek érem lesz a nyakában egyéniben vagy csapatban. Ez hatalmas eredmény, arányaiban nézve, tehát a zsidó közösség nagyságához képest csak egy-kettő hasonlóan sikeres delegáció van” – hangsúlyozta a sportvezető.

A Maccabi Vac a Facebook oldalán közzétett posztja alapján, az időközben véget ért 20. Maccabi Világjátékokat a magyar csapat végül 3 arany, 10 ezüst és 12 bronz éremmel zárta, és ezzel 5 éremmel szárnyalta túl az előző játékokon elért eredményét.

Jusztin Ádám különösen fontosnak nevezte a mostani kiemelkedő eredményt, hiszen a következő Maccabi-eseményt, az Európa Játékokat Magyarországon rendezik meg 2019-ben. Mint rámutatott, sokan még „óvatosan kezelik, hogy ők zsidó sportolók”, de mindenki szívesen jött, egyrészt mert vállalja a játékok szellemiségét, másrészt mert szeret sportolni.

„Egyszerűen jobb pályázatot adtunk be” – Kibic Magazin

Az Európai Maccabi Szövetség nemrég úgy döntött, hogy 2019-ben Budapesten kerül megrendezésre az Európai Maccabi Játékok elnevezésű sportesemény. A kormány 2,1 milliárd forinttal támogatja a rendezvényt, amelyre akár több ezer zsidó sportoló is érkezhet. A pályázatról, a szervezésről, a politikai kapcsolatokról és a jövőbeni tervekről Jusztin Ádámot, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnökét kérdeztük.

Kunos Zsuzsanna, aki karatéban már a dobogó legfelső fokára állhatott, hangsúlyozta: egyértelmű volt, hogy jön, hiszen négy éve is nyert, és hívták. „Én mindig magyarnak érzem magam, és mindig zsidónak érzem magam… Abban más itt nyerni, hogy nagyon szeretem Izraelt, nagyon jó itt lenni, s alapból egy nagyon jó hangulatban tudok tatamira állni, verekedni” – fogalmazott a karatés, aki tavaly 68 kilogrammban magyar bajnok volt.

Aranyat szerzett a szintén magyar bajnok karatézó Sterck Laura is, akinek edzője hívta fel a figyelmét a Maccabi Játékokra. „Nagyon jó kis verseny volt. Csodálatos volt nyerni, az egész magyar csapat nagyon büszke ránk, nagyon nagy élmény és megtiszteltetés volt” – mondta a fiatal sportoló.

Csütörtökön a Ramat Ganban található Maccabi falu kertjében leleplezték a huszadik században mártírhalált halt magyar zsidó sportolók emlékét megörökítő szobrot, Kovács D. Barna alkotását. A szoboravatáson beszédet mondott Jusztin Ádám mellett Latorczai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki Izraelben a két ország kulturális együttműködéséről tárgyalt, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki szintén megbeszéléseket folytatott korábban Jeruzsálemben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp