A tökéletes árja gyermek, aki tulajdonképpen zsidó volt

A náciknak fogalmuk sem volt róla, hogy egy zsidó gyereket mutogatnak tökéletes árjaként a propaganda magazin borítóján. Egy berlini fotós ugyanis rendesen meghekkelte Goebbelséket.

A Sonne ins Haus náci magazin 1935. január 24-i számának borítójára egy tágra nyílt szemű, pufók arcú kislány fotóját tette, azt állítva, hogy megtalálták a tökéletes árját. A kislány képe innen kezdett el rohamléptekben terjedni, képeslapokon és óriásplakátokon bukkant fel a náci Németország egész területén. A kislány fotója lett a szülők szemében a felsőbbrendű faj mintapéldánya. Azonban csak kevesen tudták, hogy a kislány valójában zsidó volt.

Hessy Levinsons Taft az eredeti borítóval 2014-ben
Hessy Levinsons Taft az eredeti borítóval 2014-ben

A képet Hans Ballin, egy berlini fényképész készítette 1934-ben Taft szülei számára. Eredetileg egy sima gyerekképnek szánták, Ballin azonban titokban benevezte a képet a magazin árja szépségversenyére, és meg is nyerte azt. A képen szereplő Hessy Levinsons Taft történetének viszont itt egyáltalán nincs vége.

Taft szülei, Jacob és Pauline Levinsons 1928-ban érkeztek Berlinbe, csupán néhány évvel Hitler hatalomra kerülése előtt. A lett zsidó származású pár arról álmodott, hogy híres énekesek lesznek, az antiszemitizmus elhatalmasodásával azonban nem tudtak munkát találni. Egy kis lakásban nyomorogtak, amikor is a hamarosan híressé váló kislányuk 1934. május 17-én megszületett.

„Édesanyám az egyik legjobb berlini fényképészhez vitt el, aki egy csodálatos képet készített rólam” – emlékszik vissza Taft. A büszke szülők bekeretezve tartották a képet otthonukban, és eléggé meglepődtek, amikor az egyik vendég közölte, hogy ismeri a képet a náci magazinból.

Pauline nem is akarta először elhinni, és arra kérte a vendéget, hogy hozzon neki is egy példányt a magazinból, hogy megbizonyosodjon róla, tényleg az ő lánya van a borítón. Amikor meglátták a saját lányuk fotóját a náci magazin címlapján, rögtön felhívták Ballint, a fotós azonban nyugalomra intette őket.

Ballin elmagyarázta Taft idegösszeomlás szélén álló édesanyjának, hogy ő csak beküldte a legjobbnak tartott képeit a magazin versenyére, és persze, tudta, hogy Taft zsidó, de ennek ellenére jó poénnak találta az ő fotóját is benevezni. Azzal pedig, hogy pont ezt a képet választották ki, nevetségessé tette a nácikat. A győztest amúgy valószínűleg maga a propagandaminiszter, Joseph Goebbels választotta ki.

A tökéletes árja a Sonne ins Haus náci magazin címlapján
A tökéletes árja a Sonne ins Haus náci magazin címlapján

Ahogy a fotó egyre terjedni kezdett Németországban, a megnyugodott szülők is egyre inkább éreztek egy kis titkos örömöt az egész történet iróniája fölött. Taft egyéves születésnapjára ráadásul a nagynénje egy olyan képeslapot hozott neki, amelyen a saját fényképe volt.

Végül Taft családja Kubába menekült, Taft pedig a ’40-es évek végén az Egyesült Államokban telepedett le, ahol férjhez ment és a New York-i St. John’s Egyetem kémia professzora lett. Most, 83 évesen még mindig az egyetemen tanít.

2014-ben Taft az eredeti magazin borítóját, amelyet még édesanyja vásárolt annak idején, az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpontnak adományozta. „Most már tudok nevetni rajta, de ha a nácik annak idején rájöttek volna, hogy ki vagyok valójában, akkor már nem lennék életben.”

(All That Is Interesting)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp