A tökéletes árja gyermek, aki tulajdonképpen zsidó volt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A náciknak fogalmuk sem volt róla, hogy egy zsidó gyereket mutogatnak tökéletes árjaként a propaganda magazin borítóján. Egy berlini fotós ugyanis rendesen meghekkelte Goebbelséket.

A Sonne ins Haus náci magazin 1935. január 24-i számának borítójára egy tágra nyílt szemű, pufók arcú kislány fotóját tette, azt állítva, hogy megtalálták a tökéletes árját. A kislány képe innen kezdett el rohamléptekben terjedni, képeslapokon és óriásplakátokon bukkant fel a náci Németország egész területén. A kislány fotója lett a szülők szemében a felsőbbrendű faj mintapéldánya. Azonban csak kevesen tudták, hogy a kislány valójában zsidó volt.

Hessy Levinsons Taft az eredeti borítóval 2014-ben
Hessy Levinsons Taft az eredeti borítóval 2014-ben

A képet Hans Ballin, egy berlini fényképész készítette 1934-ben Taft szülei számára. Eredetileg egy sima gyerekképnek szánták, Ballin azonban titokban benevezte a képet a magazin árja szépségversenyére, és meg is nyerte azt. A képen szereplő Hessy Levinsons Taft történetének viszont itt egyáltalán nincs vége.

Taft szülei, Jacob és Pauline Levinsons 1928-ban érkeztek Berlinbe, csupán néhány évvel Hitler hatalomra kerülése előtt. A lett zsidó származású pár arról álmodott, hogy híres énekesek lesznek, az antiszemitizmus elhatalmasodásával azonban nem tudtak munkát találni. Egy kis lakásban nyomorogtak, amikor is a hamarosan híressé váló kislányuk 1934. május 17-én megszületett.

„Édesanyám az egyik legjobb berlini fényképészhez vitt el, aki egy csodálatos képet készített rólam” – emlékszik vissza Taft. A büszke szülők bekeretezve tartották a képet otthonukban, és eléggé meglepődtek, amikor az egyik vendég közölte, hogy ismeri a képet a náci magazinból.

Pauline nem is akarta először elhinni, és arra kérte a vendéget, hogy hozzon neki is egy példányt a magazinból, hogy megbizonyosodjon róla, tényleg az ő lánya van a borítón. Amikor meglátták a saját lányuk fotóját a náci magazin címlapján, rögtön felhívták Ballint, a fotós azonban nyugalomra intette őket.

Ballin elmagyarázta Taft idegösszeomlás szélén álló édesanyjának, hogy ő csak beküldte a legjobbnak tartott képeit a magazin versenyére, és persze, tudta, hogy Taft zsidó, de ennek ellenére jó poénnak találta az ő fotóját is benevezni. Azzal pedig, hogy pont ezt a képet választották ki, nevetségessé tette a nácikat. A győztest amúgy valószínűleg maga a propagandaminiszter, Joseph Goebbels választotta ki.

A tökéletes árja a Sonne ins Haus náci magazin címlapján
A tökéletes árja a Sonne ins Haus náci magazin címlapján

Ahogy a fotó egyre terjedni kezdett Németországban, a megnyugodott szülők is egyre inkább éreztek egy kis titkos örömöt az egész történet iróniája fölött. Taft egyéves születésnapjára ráadásul a nagynénje egy olyan képeslapot hozott neki, amelyen a saját fényképe volt.

Végül Taft családja Kubába menekült, Taft pedig a ’40-es évek végén az Egyesült Államokban telepedett le, ahol férjhez ment és a New York-i St. John’s Egyetem kémia professzora lett. Most, 83 évesen még mindig az egyetemen tanít.

2014-ben Taft az eredeti magazin borítóját, amelyet még édesanyja vásárolt annak idején, az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpontnak adományozta. „Most már tudok nevetni rajta, de ha a nácik annak idején rájöttek volna, hogy ki vagyok valójában, akkor már nem lennék életben.”

(All That Is Interesting)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp