Jövőre Jeruzsálemből indul az egyik legnagyobb kerékpáros körverseny

Jeruzsálemből startol majd a 2018-as Giro d’Italia, amely a Tour de France után a második legrangosabb kerékpáros körversenynek számít. Ez lesz az első olyan alkalom, hogy az olasz körverseny első szakaszait Európán kívül rendezik.

Ugyan a hivatalos bejelentés még várat magára, a Cycling Weekly bringás szaklap értesülései szerint a 2018-as Giro d’Italia kerékpáros körverseny első szakaszát Jeruzsálemben rendezik majd meg. A több mint száz éves hagyományokra visszatekintő olasz kerepárverseny a második legrangosabb a jelenleg is zajló francia Tour de France után. A Giro többször startolt már el Olaszországon kívül, legutóbb például a hollandiai Apeldoomból, de indult már Athénból és Belfastból is. Európán kívül azonban ez lenne az első alkalom.

A tavalyi győztes Tom Dumoulin a Giro d'Italia 18. szakaszán
A tavalyi győztes Tom Dumoulin a Giro d’Italia 18. szakaszán

A tervek szerint az itáliai körverseny jövőre május 5-én egy időfutammal startol el Jeruzsálemből, ezt követően még két szakaszt bonyolítanak le Izraelben, egyet délen, egyet pedig úgy, hogy a befutó Tel-Avivban legyen. Innen aztán repülővel térnének vissza a csapatok Olaszországba, hogy ott folytassák a versenyzést a rózsaszín trikóért.

Korábban az is felmerült, hogy jövőre Japánban rendezzék meg a verseny első szakaszait, amelyek között a Fudzsi megmászása is szerepelt volna, erről azonban letettek a szervezők. Képben volt még Prága és egy esetleges lengyelországi indulás, de végül Jeruzsálem lett a kiválasztott helyszín. Izraelnek mindez nagyjából 12 millió euróba fog kerülni, amit boldogan ki is fizet majd, ugyanis egy ilyen verseny megrendezésének – a presztízsen kívül persze – igen nagy jelentősége van turisztikai szempontból is. Egy-egy több órás szakaszt ugyanis több mint egymillió néző követ a televíziós közvetítéseken keresztül.

A szervezők azt is tervezik még, hogy a 101. Giro d’Italia befutója a megszokott Milánó helyett Rómában lenne, ezzel kötnék össze szimbolikusan a két nagy vallási központot, Jeruzsálemet és Rómát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp