Kik azok a titokzatos rabbik, akik kiálltak Orbán mellett?

A múlt héten száguldott végig a hazai sajtóban a hír, miszerint New York-i ortodox rabbik egy csoportja védelmébe vette Orbán Viktor miniszterelnököt, miután az Horthy Miklóst kivételes államférfinek nevezte. Bár elsőre kicsit furcsának tűnt a közlemény, az aláíró 11 rabbi nagyon is létezik.

Kiálltak Orbán mellett a New York-i zsidók, Kiállt Orbán Viktor mellett a New York-i zsidó hitközség – érkeztek múlt héten a jobbnál jobb címek a kormánypárti sajtótól, miután a New York-i Főkonzulátus oldalán megjelent az eddig teljesen ismeretlen Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek elnevezésű szervezet közleménye. Ebben az aláíró 11 rabbi elítéli az Orbán Viktort Horthy Miklóssal kapcsolatos kijelentései miatt kritizálókat, és védelmükbe veszik a miniszterelnököt, mert szerintük igen sokat tett a zsidó temetők helyreállításának és fenntartásának érdekében. Nem is beszélve más egyéb nekik fontos ügyekről.

Szatmári haszidok egy összejövetelen Brooklynban
Szatmári haszidok egy összejövetelen Brooklynban

A közlemény nyilvánosságra kerülése után sok másokhoz hasonlóan mi is próbáltunk utánanézni, hogy kik is az aláíró rabbik, és mit is takar az Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek elnevezés. Hamar fel is merült annak gyanúja, hogy talán valamilyen kamu közleményről lehet szó, hogy a kormány fel tudjon mutatni valamit, válaszképpen az Orbánt ért kritikákra. Az interneten ugyanis semmit sem lehet találni a fenti szervezetről, és a rabbik nevét sem igazán akarta kidobni a Google. A közleményben megadott telefonszámmal nem jártunk sikerrel, a cím pedig egy brooklyni társasház egyik lakásához vezet.

A szervezetről még Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija sem tudott mit mondani, amikor a Népszava kérdezte erről. „A szóban forgó szervezetet nem, de az aláírók egy részét ismerem. Jóravaló közösségi aktivisták, részben hitközségi vezetők, elsősorban a történelmi Magyarországról elszármazott ortodox és haszid közösségekből” – mondta a lapnak. Köves rabbi nyilatkozata megegyezik a közösségi médiában több helyen is szereplő kommentekkel, amelyek szerint az aláírók nagyon is létező személyek, bár nem mind rabbik, de nagyrészt szatmári haszid közösségekhez tartoznak.

A Szombatban meg is jelent a New Yorkban élő szatmári haszidok jiddis nyelvű lapjának, a Der Blattnak egyik cikke magyarra fordítva. Az cikk címe már önmagában is elég beszédes: Magyarországon működő orthodox rabbik és aktivisták erősen elítélik a reform-zsidók támadását a nagytekintélyű miniszterelnök ellen, vagyis a cikk beszámol a konzulátushoz eljuttatott közleményről, a „reform-zsidók” pedig nagyjából mindenki, aki nem az ultraortodox irányzatok egyikét képviseli. A cikk az aláírókat pedig egy Avoysenu elnevezésű szervezet ismert rabbijaiként emlegeti.

Az Avoysenu szervezet megegyezik az egyik aláíró rabbi, Kalmen Lieberman neve mellett található The Heritage Foundation megjegyzéssel, egészen pontosan Heritage Foundation for Preservation of Jewish cemeteries (HFPJC)/Avoyseinu a szervezet teljes neve angolul, és zsidó temetők rendbetételével foglalkozik Kelet-Európában, így Magyarországon is. Lieberman rabbi neve feltűnik például egy lengyelországi zsidó örökségi projektben, mint a HFPJC képviselője. A szervezet honlapján pedig több itthoni zsidó temető felújításáról találhatók beszámolók, és az aláírók közül többek neve is szerepel adománygyűjtőként vagy egy-egy projekt szponzorációs vezetőjeként.

Ilyen felújítási projekt volt például a bodrogkeresztúri ortodox zsidó temető rendbetétele is, ahol a híres rabbi, Steiner Jesája sírja is található. Egy 2014-es angol nyelvű beszámoló szerint, amely a felújított temető átadásáról szól, az aláírók között található a Kerestir-ról (Keresztúrról) származó Rabbi S. Rubin és családja volt a rendbetétel koordinátora, őket egyébként a csodarabbi egyenesági leszármazottjaiként említi az írás. Az átadó ünnepségen állami tisztségviselők és hazai zsidó szerveztek vezetői is részt vettek, de a cikk mellettük még megemlít egy bizonyos Martin Hoffman rabbit is, mint magyarországi kapcsolattartót. Hoffman rabbi amúgy az egyetlen, akit a Der Blatt cikke név szerint emleget az aláírók közül, ő szerepel az első helyen a listán, és ő az egyetlen, akiről még képet is találni a neten, méghozzá Kumin Ferenc New York-i főkonzul Twitter oldalán:

Rabbi Martin Hoffman és Kumin Ferenc
Rabbi Martin Hoffman és Kumin Ferenc

A 2015 márciusában készült poszt felirata szerint Hoffman rabbival éppen egy magas rangú magyar delegáció brooklyni látogatását készítik elő. Magyarországi állami tisztségviselők elég gyakran megfordulnak az utóbbi időben a szatmári és más New York-i haszid csoportoknál. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes például tavaly a szatmári haszidokat és a munkácsi rebbét látogatta meg. Szintén 2016-ban Magyar Levente külügyi államtitkár járt Brooklynban, ő az MTI beszámolója szerint a temetők rendbetételén kívül kóser termékek forgalmazásáról is tárgyalt. A kormány amúgy éppen az idén nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé két kóser élelmiszerekkel kapcsolatos beruházást, és az elhagyatott zsidó temetők rekonstrukciós programját is most tűzték napirendre.

Az Orbánt védelmükbe vevő New York-i rabbik tehát nagyon is léteznek, más kérdés, hogy a közleményben feltüntetett szervezetükről továbbra sem lehet tudni semmit. A közleményen nincs se hivatalos pecsét, se aláírás, és az is furcsa, hogy a főkonzulátus csak a magyar nyelvű oldalára tette fel a közleményt, az angol nyelvűre nem. A magyar kormány és a haszidok között elég szoros az együttműködés, az viszont nem világos, hogy a temetők rendbetételén kívül van esetleg más kapcsolatuk is az aláíróknak a magyar állam képviselőivel, vagyis mire utalhat a „más egyéb ügyek” kitétel? Ezért pár napja kérdéséket küldtünk erről, illetve az Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek elnevezésű szervezetről a New York-i Főkonzulátusnak és az HFPJC képviselőinek. Amennyiben esetleg válaszolnának, azt természetesen közölni fogjuk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp