Kipát hord és héberül tanul a zsidónak betért volt neonáci

A német Yonatan Langer pár évvel ezelőtt még Hitler születésnapját ünnepelte, ma már kipát hord, tfilinben imádkozik, és nemrég volt a körülmetélése. Mindez egy Exit nevű szervezetnek köszönhető, amely neonácik észhez térítésével foglalkozik.

Yonatan (vagy Lotz, ahogy korábban hívták) Langer nemrég New Yorkban járt, hogy ott végezzék el a körülmetélését, és ezzel befejeződjön betérési folyamata a zsidóságba. Ez persze önmagában még nem lenne akkora sztori, Langer útja a zsidó valláshoz azonban elég furcsa módon alakult. A Berlinben élő fiatalember ugyanis pár évvel ezelőtt még neonáci volt.

Yonatan Langer
Yonatan Langer

A német Szegedi Csanád korábban neonáci klubokba járt, náci karlendítéssel köszönt és csodálta az SS-t, Hitlert, Himmlert és Rudolf Hesst, akiket háborús hősnek tekintett. Azt, hogy ma már Hitler születésnapja helyett a zsidó ünnepeket tartja meg, főleg az Exit nevű szervezet igazgatójával folytatott beszélgetéseinek tulajdonítja. Az Exit csoport tevékenysége, hogy neonáci fiataloknak segítsen kikerülni a szélsőjobboldali, rasszista közegből, és új életet kezdeni.

Langernek úgy tűnik sikerült teljesen megváltoztatnia addigi életét, hiszen kipát hord, minden reggel tfilinnel imádkozik és elkezdett héberül tanulni. Hogy mindez hogyan jött a zsidó felmenőkkel nem rendelkező Langernek? Életének egyik nehéz szakaszában, amikor mát kezdett eltávolodni a barátaitól is, látott egy álmot, amiben egy barlangban állt, és a barlang falán megjelent egy kabbala felirat. Amikor felébredt, rögtön a számítógépéhez rohant, és attól kezdve elkezdett kabbala tanfolyamokra járni, ma már a berlini Kabbala Tanulmányi Központban dolgozik, és próbálja feldolgozni azokat a viszontagságokat, amiken keresztülment.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp