Egy 83 éves holokauszttúlélőnek köszönhetően nem ültethetik többé át a nőket az izraeli légitársaság járatain

Az ultraortodox férfi utasok kérésére sem szabad ezentúl átültetni más helyre a velük szomszédos ülésre került nőket az El Al izraeli légitársaság járatain – határozott egy izraeli bíróság. A légitársaság elfogadta az ítéletet.

A bíróság azért döntött ebben a kérdésben, mert Renee Rabinowitz, egy nyolcvanhárom éves holokauszttúlélő beperelte az El Al-t, miután egy New Yorkból Tel-Avivba tartó járatán 2015-ben egy vallásos férfi utas, aki nem akart nő mellett utazni, a légtársaság utaskísérőjéhez fordult, aki megkérte az idős asszonyt, hogy cserélje el a helyét.

Az El Al a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint azzal érvelt a jeruzsálemi törvényszéken, hogy a nemek szerinti átültetés nem tekinthető hátrányos megkülönböztetésnek, mert mindkét nem kérésére megteszik, hasonlóképpen a családok közelebb ültetéséhez vagy a kisgyerekektől távolságot kérő utasok igényeinek lehetőség szerinti kielégítéséhez.

A Háárec emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években az El Al járatai számos esetben azért indultak késve, mert az ultraortodox férfiak nem voltak hajlandóak nők mellé ülni, és a stewardesseknek helyeket kellett keresniük számukra vagy a szomszédos helyen ülő nők számára.

A bírói döntés nyomán a vallásos férfiak ezentúl is kérhetik áthelyezésüket egy üresen álló székbe, vagy ők maguk megkérhetik utastársaikat, hogy cseréljenek helyet egymással, de a légitársaság alkalmazottai nem kérhetik helycserére az utasokat.

Az elültetett nő számára 6500 sékeles (mintegy félmillió forintos) kártérítést is megállapított a bíróság, és arra kötelezték az El Al-t, hogy fél éven belül írásban tájékoztassa ügyfeleit az új szabályokról, és a személyzetet is képezze át az új döntés szellemében.

Az izraeli légitársaság képviselői bejelentették, hogy a vállalat elfogadja az ítéletet, és gondoskodni fog annak betartásáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp