A befogadó zsidó közösség hét alapértéke

Tisztelet, sorsközösség, szolidaritás. Csak néhány a befogadó zsidó közösség alapértékei közül, amelyek nélkül maga a zsidóság sem létezhetne. Ha ugyanis mindenkire úgy tekintünk, mint aki Isten képmására lett teremtve, akkor meglátjuk benne az emberiességet és a méltóságot is.

1. Kávod: tisztelet

A zsidó hagyomány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy ne csak arra legyen igényünk, hogy mások tisztelettel bánjanak velünk, hanem mi is megadjuk minden embertársunknak az őt megillető tiszteletet. A kávod mások jogainak, méltóságának, érzéseinek, vágyainak és képességeinek a tiszteletben tartása. Az emberek különbözőek, de senki nem szereti, ha sértegetik, vagy bántják, és a kávod értékéből az következik, hogy tiszteletteljesen viselkedjünk a tőlünk nagyon különböző emberekkel is.

2. Slom bájit: békesség a saját házunk táján

Közösségi házaink, zsinagógáink, ifjúsági közösségeink és táboraink gyakran második otthonként szolgálnak. Otthon mindenki igényli a kényelmet, biztonságot, tiszteletet, és hogy szívesen lássák. A slom bájit értékéből az következik, hogy nem közösítjük ki azokat, akik másnak tűnnek, és hogy a nézeteltéréseket békés és tiszteletteljes módon rendezzük, ami lehetővé teszi, hogy a közösség valamennyi részvevője megőrizze méltóságát.

3. Becelem Elohim: Isten képmására teremtettség

A Tóra szerint Isten a maga képmására (becelem Elohim) teremtette az embert. (Mózes I., 1:26). Ez az egyszerű és mélyenszántó gondolat vezethet minket a másokkal való kommunikációnkban. Ha mindenkire úgy tekintünk, mint aki Isten képmására lett teremtve, meglátjuk benne az emberiességet és a méltóságot. A valódi befogadásnak ez az alapja.

4. Kol Jiszráél árévim ze báze: sorsközösség

A Talmud szerint minden zsidó sorsa összefügg a többi zsidó sorsával, ezért felelősséggel tartozunk egymásért. A sorsközösségben nem puszta tényt, hanem értéket kell látnunk: együtt és egymást inspirálva kell létrehoznunk egy olyan közösséget, amelyben valamennyien otthon érezhetjük magunkat, és amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

5. Smirát háláson: a szavaink fontossága

A Talmud figyelmeztet bennünket annak jelentőségére, hogy hogyan beszélünk másokkal és másokról. Még akkor is tilos a háta mögött rosszat mondani valakiről, ha igazat mondunk. A smirát háláson értéke arra tanít, hogy a szavak használatuktól függően bánthatnak és gyógyíthatnak éppen ezért mindig tisztelettel beszéljünk másokkal és másokról.

6. Veáhávtá lereéchá kámochá: „Szeresd a másik embert, mint önmagadat”

A veáhávtá lereéchá kámochá (Mózes III., 19:18) parancsának elterjedt fordítása: „Szeresd a másik embert, mint önmagadat”. Jelentheti azonban azt is, hogy „Szeresd a másik embert, mert ő is olyan mint te”. Rabbi Ákivá szerint ez a Tóra legalapvetőbb értéke, amely arra tanít, hogy ha szeretjük és elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk, akkor ez segít abban is, hogy a tőlünk sok mindenben különböző emberekben is meglássuk a hasonlóságot és így is el tudjuk őket fogadni, illetve képesek legyünk szeretni őket.

7. Ál tifros min hácibur: szolidaritás

A rabbinikus hagyomány előírja: „Ne különülj el a közösségtől.” (Misna, Ávot 2:5) A szolidaritást alapértéknek tekintő zsidó közösségben az is bátran kereshet barátokat és várhat megértést, aki más, mint a többség, mert számíthat rá, hogy a többiek tisztelettel, megértéssel és a befogadás szándékával fordulnak ahhoz, aki magányos, akkor is, ha különbözik tőlük.


Oktatási füzet az LMBTQ befogadásról

A fenti szöveg nyomtatott változata a Kapunyitás konferencia apropóján készülő oktatási füzetben jelenik meg. A kiadvány célközönsége oktatási intézmények, programok, közösségi szervezetek, valamint aktivisták a zsidó közösségből. Az LMBTQ emberekkel és közösségekkel kapcsolatos ismeretmegosztás mellett, a füzet tartalmaz majd eszközöket és jó gyakorlatokat is a befogadásra. Az eredeti szöveg forrása: keshetonline.org.


A konferenciáról részletesebben:

Kapunyitás Konferencia – LMBTQ befogadás a zsidó közösségben – Kibic Magazin

Egész napos konferencia a zsidó közösség és az LMBTQ befogadás témájában a Budapest Pride Fesztivál keretében. Előadások, panelbeszélgetések, zsidó szövegtanulás, workshopok hazai és külföldi meghívottakkal magyar és angol nyelven. Mennyit tudunk az LMBTQ emberekről és közösségekről? Mennyire befogadó a zsidó közösségi intézményrendszer? Egy LMBTQ zsidó közösségi tagnak ugyanolyan lehetőségei vannak a közösségi életre?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp