Izrael titokban szíriai felkelőcsoportoknak nyújt támogatást

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A The Wall Street Journal (WSJ) cikke szerint Izrael évek óta rendszeres támogatást nyújt egyes szíriai felkelőcsoportoknak egy titkos megállapodás értelmében azzal a céllal, hogy egyfajta pufferzónát hozzon létre a határai közelében a polgárháború sújtotta szomszédos országban.

A cikk szerzője arról számolt be több szíriai fegyveresre hivatkozva, hogy az izraeli hadsereg rendszeres kommunikációt folytat bizonyos lázadószervezetekkel, és anyagi támogatást nyújt a „katonák” zsoldjára, fegyverre és lőszerre. Mint írták, az izraeli hadseregben külön egység felügyeli a szíriai milíciáknak nyújtott támogatásokat.

Polgárháború Szíriában
Polgárháború Szíriában

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy 2013 óta mintegy háromezer szíriai sebesült kapott kezelést izraeli kórházakban, illetve hogy a zsidó állam élelmiszert és egyéb humanitárius szállítmányokat küldött a segítségre szoruló civileknek, de a WSJ értesülései szerint a támogatás ennél jóval „mélyebb és koordináltabb”, ellenzéki fegyveresek közvetlen finanszírozását is magában foglalja.

„Izrael hősiesen kiállt mellettünk. Nem éltük volna túl az izraeli támogatás nélkül” – közölte az egyik helyi milícia szóvivője, hozzátéve, hogy havonta mintegy ötezer dollárt kapnak. Az újság szerint Izraelnek ezzel az a legfőbb célja, hogy távol tartsa a határaitól a damaszkuszi rezsimmel szövetséges, iráni támogatású milíciákat, például a Hezbollah libanoni szervezetét.

A Golán-fennsík térségében a beszámoló szerint nagyjából nyolcszáz felkelő fegyveres tevékenykedik, akik közül eltérő mértékben és formában, de sokan részesülnek izraeli támogatásban. „A legtöbben együtt akarnak működni Izraellel” – idézte a WSJ egy másik lázadócsoport vezérét.

Szakértők szerint Izrael jórészt távol tartja magát a szíriai belháborútól, a hadsereg azonban az utóbbi években többször is célzott csapásokat mért Szíriában a Hezbollahnak küldött iráni fegyverszállítmányokra.

Száz árván maradt szíriai gyereket fogad be Izrael – Kibic Magazin

A befogadott árvákat izraeli arab családoknál, valamint nevelőotthonokban helyezik el, négy év elteltével pedig állandó letelepedési joghoz jutnak majd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp