Izrael menekülteknek ad ideiglenes letelepedési engedélyt

Évtizedes szünet után először engedélyezték az izraeli hatóságok kétszáz dárfúri menedékkérő ideiglenes letelepedését az országban. Egyes adatok szerint akár nyolcezer menedékkérő is tartózkodhat Izraelben, akik évek óta státuszuk elbírálására várnak.

A Szudán Dárfúr nevű tartományából származó kétszáz menedékkérő évekkel ezelőtt nyújtotta be kérelmét a menekültstátusra az izraeli hatóságoknak, amire mindeddig nem kaptak választ. A menekültstátus megadásáról végül maga Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Arije Deri belügyminiszter döntött „emberiességi okokból”, Aviháj Mendelblitt államügyész nyomására, miután a menedékkérők ügyvédjei bíróságokhoz fordultak kérelmük elbírálása végett.

Dárfúri menedékkérők Izraelben
Dárfúri menedékkérők Izraelben

A dárfúriak bírósági beadványára érkezett válasz szerint a jelenlegi határozat csak az első lépés, a továbbiakban attól függően döntene, hogy a legfelsőbb bíróság hogyan határoz az afrikai menedékkérők Ugandába és Ruandába toloncolásának törvényességéről.

Az ideiglenes letelepedést biztosító státussal munkavállalási jogot, szociális ellátást, így betegbiztosítást is kapnak a dárfúriak Izraelben. A nemzetközi menekültstátussal egyenértékű jogosítvány birtokában a külső határok átlépésére jogosító ideiglenes úti okmányokat is kérhetnek, amelyekkel külföldre távozhatnak, illetve visszatérhetnek Izraelbe.

A menedékkérő dárfúriak a déli, egyiptomi határon 2013-ra felhúzott kerítésrendszer elkészülte előtt érkeztek illegálisan Izraelbe. Legutóbb 2007-ben, Ehud Olmert akkori kormányfő adományozott hasonló menekültstátust hatszáz Dárfúrból Izraelbe szökött kérvényezőnek.

Az Izraelben élő menedékkérőket képviselő Michal Pomeránz nevű ügyvédnő üdvözölte a döntést, de hangsúlyozta, hogy további kétszáznyolcvanhárom szudáni, és összesen kétezer-háromszáz dárfúri vár évek óta ügyének elbírálására. Szerinte a határozat önkényes és csak „kozmetikai” jellegű volt, amely nem orvosolta a gondokat.

A Jediót Ahronót címú újság honlapja, a ynet nyolcezer, Izraelben élő, és státusának meghatározására váró dárfúriról tud, akik a Szudánban folyó etnikai tisztogatás elől menekültek Egyiptomba, majd onnan tovább Izraelbe.

Menekültekkel együtt ünnepelték a peszahot a sivatag közepén – Kibic Magazin

Egy izraeli csoport úgy gondolta, hogy a legjobban úgy fejezhetik az egyiptomi fogságból szabadulás ünnepének lényegét, ha menekültekkel ünnepelnek együtt. Párhuzamot látnak ugyanis a zsidó nép és az afrikai menekültek története között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp