Államilag finanszírozott programokkal terelnék vissza a valláshoz a világi zsidókat Izraelben

A Zsidó Otthonok projekt keretében vallásos családok, saját otthonukban fogadnának világi zsidókat, akiknek előadásokat tartanának, illetve ünnepi vacsorákon látnák vendégül őket. A programot az állam támogatná, ez azonban egyrészt korrupcióra adna lehetőséget, másrészt a világiak jogait sértené.

A vallásügyi minisztérium Izraelben egy olyan programot indítana, amely keretében vallásos zsidó családok (szigorúan házasságban élő egy darab férfi és egy darab nő) világi zsidókat fogadnának saját otthonukban, abból a célból, hogy az eltévelyedett világiakat visszatereljék a vallásos élet szépségeibe, valamint csökkentsék a világiak és a vallásosok között lévő ellentéteket. A minisztérium anyagi támogatást is nyújtana a programban résztvevő vallásos családoknak, fizetné az előadások és a vacsorák költségeit, valamint besegítene a lakhatással kapcsolatos kiadásokba.

A szombat fogadása
A szombat fogadása

A Zsidó Otthonok elnevezésű programban a családoknak legalább heti 15 órában kellene valamilyen vallással kapcsolatos tevékenységet végezniük a délutáni vagy az esti órákban. Egy-egy alaklomnak legalább három óráig kell tartania és 2-6 világi személyt kéne ebben az időben fogadniuk egyéni vagy csoportos oktatás keretében. A tevékenység lehet vallási oktatás, Tóra, illetve Talmud tanítása vagy hagyományos szombati, ünnepi étkezés megtartása.

A probléma azonban ott kezdődik, hogy a támogatási összeget olyan szervezetek osztják majd, amelyek az előző két évben legalább 100 ezer sékel (7,8 millió forint) összeget fektettek valamilyen vallási tevékenységbe. Ennek azonban csak ortodox szervezetek tudnak megfelelni, így például a reform zsidóság képviselői attól tartanak, hogy a programban kizárólag ortodox családok vehetnek majd részt. A program kiírásának megfelelő szervezetek ráadásul több szálon is kapcsolódnak a vallásügyi minisztériumot vezető vallásos pártokhoz, így a korrupció lehetősége sincs kizárva. A programra erre az évre 28 millió sékelt (valamivel több mint 2 milliárd forintot) terveznek elkölteni.

A programtól amúgy a világi zsidók sincsenek elájulva, a világi zsidóságot képviselő fórum közleménye szerint a Zsidó Otthonok projektnek nagyon rossz üzenete van a világi emberek felé. Szerintük ugyanis az állam semmibe sem veszi az ország nem vallásos polgárait, mivel a programban a vendéglátás mindig egyoldalú lesz, emellett igazságtalannak és túlzónak tartják, hogy a világi zsidóknak meg kellene változtatniuk az életvitelüket. Amennyiben a vallásosok és a világiak közötti párbeszéd elősegítése lenne a cél, akkor annak arányosnak kellene lenni, amelyben mindkét fél egyenlő feltételek mellett vesz részt. Így azonban ez a program csupán a közpénzek vallásos szervezeteknek való átjátszását eredményezi.

Az izraeli statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint amúgy az országban élő zsidók 44 százaléka vallja magát teljesen világinak, 24 százalék hagyományőrző vagy nem nagyon vallásos, 12 százalék nemzeti-vallásos, 11 százalék vallásos és 9 százalék ultraortodox.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp