A kormány enyhítene a civiltörvényen

A kormány több ponton visszakozik, hiszen hajlandó enyhíteni a civiltörvény szigorú előírásain. A kormány ugyan elfogadta a Velencei Bizottság jogi aggályait, a politikai véleményt azonban nem.

Trócsányi László igazságügyminiszter a civiltörvény tervezetének módosítását javasolta a kormányülésen a Velencei Bizottság észrevételei alapján. Lázár János a kormányinfón hangsúlyozta, a Velencei Bizottság nem vonja kétségbe, hogy a parlamentnek legitim célja rendet tenni ebben a kérdésben, és helyes a különböző szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetősége.

Tüntetés a civiltörvény tervezete ellen
Tüntetés a civiltörvény tervezete ellen

A miniszter szerint ugyanakkor a következő pontokon változtatják a törvény:

– 3 évről csupán egy adóévre csökkentik azt az időszakot, amely alatt egy civil szervezet nem kaphat külföldi finanszírozást, hogy jogosulttá váljon arra, hogy elveszítse a külföldről finanszírozott szervezeteknek járó címkét.

– 500 ezres értékhatár felett kell majd jelenteni a külföldi támogatást.

– A Velencei Bizottság a nagy adminisztrációs terhek miatt túlzottnak tartotta, hogy az érintettek valamennyi külföldi támogatást és támogatót minden sajtótermékükben és kiadványukban megjelenítsék. Ezért ez kihúzzák a tervezetből.

(Index)

A készülő civiltörvényről és arról, miként érinti a zsidó szervezeteket, illetve mit gondolnak erről, itt írtunk korábban:

Ez a törvény csak a megbélyegzésről szól – Kibic Magazin

Zsidó szervezeteket kérdeztünk arról, hogy mikén érinti őket a civil szervezeteket külföldi támogatásuk alapján megkülönböztetni kívánó törvénytervezet. Röviden: nem túl jól. Tízezren tüntettek április közepén a civil szervezetekre vonatkozó törvény tervezete ellen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp