A tel-avivi városháza is zöldbe borult Trump klímaegyezményből való kilépése miatt

Tel-Aviv is csatlakozott azokhoz a városokhoz, amelyek középületeit zöld fényben világították meg, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Közben Izrael jelezte, továbbra is betartják az egyezményben vállaltakat.

Vasárnap este több nagyváros középületeit világították ki zöld fénnyel, ezzel tiltakozva az ellen, hogy Donald Trump amerikai elnök kiléptette az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban csaknem 200 ország által aláírt globális klímamegállapodásból. New York, Washington, Boston, Chicago, San Francisco, Montreal, Párizs példáját Tel-Aviv is követte, és zöldbe borult a városháza épülete.

A zöldbe borult tel-avivi városháza
A zöldbe borult tel-avivi városháza

Az izraeli környezetvédelmi miniszter pedig leszögezte, hogy Izrael továbbra is teljesíti a párizsi egyezményben magára vállalt kötelezettségeit, és folytatja az ezekről született kormányzati döntések betartását is. Zeév Elkin szerint A klímavédelmi megállapodás nem árt az izraeli gazdaságnak, éppen ellenkezőleg. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a szénhasználat csökkentésének, ami egyben mérsékli az ország légszennyezettségét is.

Trump döntésével kapcsolatban Elkin azt mondta, hogy kétségtelenül befolyással lehet a globális felmelegedésre. „Kivehetjük a részünket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséből, de amerikai részvétel nélkül sokkal kevesebb eszköze lesz a világnak a probléma kezelésére” – vélekedett.

A párizsi egyezményt Izrael nevében kézjegyével ellátó akkori környezetvédelmei miniszter, Avi Gabaj sajnálatosnak nevezte Trump lépését. „Kevesebb egészség és gazdasági lehetőség lesz ennek nyomán Amerikában és a világban” – emelte ki Gabaj.

Joáv Jaír, a Herclijai Interdiszciplináris Központ fenntartható fejlődéssel foglalkozó tanszékének a dékánja szerint az amerikai elnök döntése felelőtlen és önző volt. „Rövidlátó megközelítés, gazdaságilag értelmetlen, az amerikai olaj- és szénlobbik érdekeire válaszol, akiknek a jövőbeli bevételeit veszélyeztette a megállapodás” – nyilatkozott a tudós a ynetnek.

(Jpost + MTI)

Tel-Aviv a világ legzöldebb városai között – Kibic Magazin

Az MIT és a World Economic Forum közzétett egy listát a világ legzöldebb városairól, amelyen Tel-Aviv az előkelő 7. helyet foglalja el. Ehhez persze azért

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp