Zsidó kulturális fesztivált tartanak Kárpátalján

Kárpátaljai Zsidó Napok elnevezéssel egyedülálló zsidó kulturális fesztiválnak ad otthont 2017. június 8. és 11. között Nagyszőlős és Beregszász. Hasonló volumenű kulturális esemény még sosem volt Kárpátalján.

A fesztiválról a beregszászi magyar konzulátuson csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Szalipszki Endre főkonzul elmondta: a négynapos, rendkívül gazdag kulturális rendezvénysorozat programjai sok tekintetben világszínvonalat képviselnek.

A beregszászi nagyzsinagóga régen
A beregszászi nagyzsinagóga régen

Hasonló volumenű kulturális esemény még nem volt Kárpátalján, a fesztiválon, amelyen magyarországi és erdélyi zsidó művészek lépnek fel, a látogatók igen változatos előadások között válogathatnak – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a programok jelentős részét zsidó vonatkozású helyszíneken tartják, így a részben felújított nagyszőlősi zsinagógában, amivel a szervezők célja, hogy támogatókat szerezzenek az épület helyreállításának folytatásához. A diplomata azt is elmondta, hogy a szervezők szeretnék, ha minél több ukrán nemzetiségű helyi lakos is ellátogatna a fesztivál rendezvényeire.

Deák Andrea, a Kárpátaljai Zsidó Napokat szervező Határtalan Kultúra Program koordinátora, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) munkatársa elmondta: Kárpátalja úgy él a magyar zsidó emlékezetben, mint az eltűnt-elpusztított autentikus zsidóság otthona.

A fesztivál programjait ismertetve Deák Andrea elmondta, hogy a Kárpátaljai Zsidó Napok ünnepélyes megnyitóját a nagyszőlősi zsinagógában tartják a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar hangversenyével, amelyen közreműködik Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész. Másnap Beregszászon a zsinagóga falai között Nógrádi Gergely főkántor ad koncertet Teszter Nelli zongorakíséretével. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében levetítik a Saul fia című Oscar-díjas filmet.

A fesztivál harmadik napján, ugyancsak a főiskolán Rubin Eszter író, gasztroblogger Bagel című új regényéből olvas fel. Az előadást zsidó ételek és helyi kóser borok kóstolója követi. Este a főiskola aulájában Munkácsról jöttem – kalandozás a Klezmer világában címmel Jávor Ferenc Fegya ad zongorakoncertet Gazda Bence hegedűs közreműködésével, beszélgetéssel, emlékek felidézésével tarkítva a hangversenyt.

A fesztivál zárónapján a beregszászi zsinagógában Nincs egészen nap címmel erdélyi és máramarosi zsidó népköltészeti alkotásokat mutat be Laczkó Vass Róbert színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja művésztársai közreműködésével. A dalokat Nagy Noémi Kriszta népdalénekes adja elő, zongorán Szép András, hegedűn Szép Bálint kíséri. Este Beregszász főterén, rossz idő esetén a főiskola aulájában Mikor az első csillag kigyúl címmel a Jazzreal zenekar és Malek Andrea előadásában a legismertebb magyar zsidó szerzők dalai csendülnek fel különleges hangszerelésben.

A fesztiválon, amelynek kiemelt támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő, a részvétel díjtalan.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp