Izraelben forradalmasíthatják az autóipart

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Izraelben ugyan nincs autógyártás, az ország mégis vezető szerepet tölt be az iparágban. Az autókban egyre több a high-tech funkció, és hamarosan az önvezető autók is megjelennek a piacon. Az izraeli startup vállalkozások pedig az elmúlt években a világ vezető autóipari fejlesztőiévé váltak.

Az elmúlt években elsősorban a Google önvezető autóiról szóltak a hírek, a 15 milliárd dolláros Intel-Mobileye vállalatfelvásárlásnak köszönhetően azonban egyre többen a Mobileye, az Intel és a BMW közös fejlesztéseiben látják a jövő önvezető autóit. A jeruzsálemi székhelyű, 1999-ben alapított egykori startup 2021-re ígéri a teljesen autonóm, önvezető járműveket.

Mobileye
Mobileye

A Mobileye technológiája képes felismerni és megkülönböztetni a gyalogosokat és az autókat, a szenzorok mérik a közelben lévő „tárgyak” sebességét és távolságát, valamint jelzik, ha veszély várható például egy gyorsan közeledő jármű miatt. A pontos számítások eredményeképp az önvezető autók előzni is biztonságosan fognak, így az utazási élmény sem fog változni.

Az Aquarius ezzel szemben a motorok forradalmasításán dolgozik. Célja egy szuper hatékony autómotor kifejlesztése, a dugattyús hajtóművek áttervezése. A koncepció szerint az Aquarius motorjai akár háromszor hatékonyabban használják majd fel az üzemanyagot, mint a mai autómotorok, valamint sokkal kisebbek, olcsóbbak és környezetbarátabbak lesznek.

A StoreDot nemrégiben számos érdekességet mutatott be a berlini CUBE technológiai vásáron. A legnagyobb sikere a FlashBattery technológiának volt, amely mindössze öt perc alatt tölti fel az elektromos autókat.

A StoreDot tehát nem arra fókuszál, hogy az elektromos autók minél hosszabb távot tudjanak megtenni egy feltöltéssel, hanem a töltési idő hatékonyságára. Csak összehasonlításként: az iparági etalonként emlegetett Tesla SuperCharger állomásai 75 perc alatt töltik fel az autókat. A StoreDot technológiáját mobiltelefonok esetében is tesztelik. Az autós fejlesztés várhatóan három éven belül kerül piacra.

(Izraeli Gazdaság)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp