Izraelben forradalmasíthatják az autóipart

Izraelben ugyan nincs autógyártás, az ország mégis vezető szerepet tölt be az iparágban. Az autókban egyre több a high-tech funkció, és hamarosan az önvezető autók is megjelennek a piacon. Az izraeli startup vállalkozások pedig az elmúlt években a világ vezető autóipari fejlesztőiévé váltak.

Az elmúlt években elsősorban a Google önvezető autóiról szóltak a hírek, a 15 milliárd dolláros Intel-Mobileye vállalatfelvásárlásnak köszönhetően azonban egyre többen a Mobileye, az Intel és a BMW közös fejlesztéseiben látják a jövő önvezető autóit. A jeruzsálemi székhelyű, 1999-ben alapított egykori startup 2021-re ígéri a teljesen autonóm, önvezető járműveket.

Mobileye
Mobileye

A Mobileye technológiája képes felismerni és megkülönböztetni a gyalogosokat és az autókat, a szenzorok mérik a közelben lévő „tárgyak” sebességét és távolságát, valamint jelzik, ha veszély várható például egy gyorsan közeledő jármű miatt. A pontos számítások eredményeképp az önvezető autók előzni is biztonságosan fognak, így az utazási élmény sem fog változni.

Az Aquarius ezzel szemben a motorok forradalmasításán dolgozik. Célja egy szuper hatékony autómotor kifejlesztése, a dugattyús hajtóművek áttervezése. A koncepció szerint az Aquarius motorjai akár háromszor hatékonyabban használják majd fel az üzemanyagot, mint a mai autómotorok, valamint sokkal kisebbek, olcsóbbak és környezetbarátabbak lesznek.

A StoreDot nemrégiben számos érdekességet mutatott be a berlini CUBE technológiai vásáron. A legnagyobb sikere a FlashBattery technológiának volt, amely mindössze öt perc alatt tölti fel az elektromos autókat.

A StoreDot tehát nem arra fókuszál, hogy az elektromos autók minél hosszabb távot tudjanak megtenni egy feltöltéssel, hanem a töltési idő hatékonyságára. Csak összehasonlításként: az iparági etalonként emlegetett Tesla SuperCharger állomásai 75 perc alatt töltik fel az autókat. A StoreDot technológiáját mobiltelefonok esetében is tesztelik. Az autós fejlesztés várhatóan három éven belül kerül piacra.

(Izraeli Gazdaság)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp