A Facebook csak ott távolítja el a holokauszttagadó tartalmakat, ahol beperelhetnék miatta

Nemrégen kiszivárgott dokumentumok szerint a Facebook csak azokban az országokban távolítja el a holokauszttagadó tartalmakat, amelyekben annyira szigorúak a törvények, hogy pernek nézhetne elébe a közösségi oldal.

Nemrég szivárogtatta ki a Guardian a Facebook moderátorai számára készült irányelveket, amelyek alapján az amúgy igencsak túlterhelt szerkesztőknek el kell dönteniük, milyen tartalmakat távolítanak el. A kiszivárogtatott dokumentumokból többek között az is kiderült, hogy a Facebook csak akkor távolítja el a holokauszttagadóként megjelölt tartalmakat, ha azokat olyan országban posztolták, ahol a törvény szigorúan lép fel a holokauszt tagadása ellen.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a Facebook csakis azért távolítja el ezeket a tartalmakat, hogy elkerülje az anyagi veszteséget. A dokumentumokból ugyanis az derült ki, hogy a moderátoroknak csak azokban az országokban közzétett holokauszttagadó tartalmakat kell eltávolítaniuk, amelyekben ténylegesen bírósági eljárást indíthatnak a közzétevők ellen. Ezek az országok pedig Izrael, Franciaország, Németország és Ausztria.

A kiszivárgott irányelvek egyértelművé teszik, hogy hiába létezik nagyjából 14 országban is olyan jogszabály, amely tiltja a holokauszt tagadását, csak ezen országok fele veszi ezt valamelyest komolyan, és csupán a fentebb említett négy országban lehet súlyosabb következményekre számítani. Így a szerkesztők csak ezekben az országokban kötelesek eltávolítani az ilyen jellegű tartalmakat.

A Guardian még példát is hozott a Facebook holokauszttagadással foglalkozó irányelveire. Egy koncentrációs tábort ábrázoló fotó azzal a felirattal, hogy „Soha többet nem hiszünk a hazugságoknak!”, Izrael, Franciaország, Németország és Ausztria kivételével az összes többi országban szabadon megjelenhetett a közösségi oldalon.

(Haaretz)

Káros vagy hasznos a holokauszttagadást tiltó törvény? – Kibic Magazin

Nemrég született meg idehaza az eddigi legsúlyosabb ítélet a holokauszt tagadása miatt, néhány napra rá viszont már a közösségi oldalakat elárasztották az antiszemita és holokauszttagadó kommentek a Saul fia című film Golden Globe-díja kapcsán. A holokauszttagadásról szóló törvény hatásáról nem sokat tudni, hasznosságáról pedig erősen megoszlanak a vélemények.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp