Az MTI nem volt hajlandó megjelentetni a Mazsihisz közleményét

A Mazsihisz egy közleményt szeretett volna megjelentetni a köztévé híradójában elhangzott durva sorosozás miatt, az MTI azonban nem volt hajlandó lehozni azt, mivel a köztévét kritizálták volna benne. Azt meg ugye nem lehet.

A köztévé híradója nemrég új mélységekbe tolta a sorosozást, amikor egy iráni propaganda oldalra hivatkozva egyszerűen gonosz cionista-amerikai milliárdosnak nevezték a kormány jelenlegi főellenségét, Soros Györgyöt. A Mazsihisz ezért egy közleményt szeretett volna megjelentetni a távirati iroda Országos Sajtószolgálat (OS) nevű felületén, amelyben kifejtették volna, hogy az ilyen beszéd bizony a zsidózás egyik félreérthetetlen, bevett formája, és már csak ezért sem kellene az amúgy közismerten antiszemita iráni ajatollahot, mint hiteles forrást idézni.

Az MTI viszont megtagadta a közlemény megjelentetését az OS szabályzatára hivatkozva, amely szerint „a közlemények nem sérthetik a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”. A szabályzat értelmében „az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.”

A hírt lehozó 444.hu szerint az MTI egyszerűen azért nem hozta le a Mazsihisz közleményét, mert az kritizálni merészelte a köztévé híradójának zsidózós megnyilvánulását. Mint írják, az Országos Sajtószolgálat honlapján amúgy az utolsó futóbolondoktól a Scientológia Egyházig bárki megjelentethet bármit.

„Soros Györgyöt gonosz cionista világ-összeesküvőnek nevezni közszolgálatilag, híradóban, főműsoridőben pontosan az, aminek látszik: nettó antiszemita uszítás” – olvasható Radnóti Zoltán rabbi a hvg-hu-n megjelent írásában. A Mazsihisz rabbitestületének elnöke szerint „a gyűlölet és félelemkampányok társadalmi károkozása akkor is felmérhetetlen, ha nem antiszemiták. Ez a kampány azonban tegnap óta még ettől sem mentes. Most kéne abbahagynunk ezt az egészet, mielőtt tényleg jóvátehetetlen károkat okoz. Ha már nem tudjuk mérsékelni a gyűlöletet és a rettegést, legalább ne terjesszük közpénzen.”

A Mazsihisz közleménye amúgy így szólt volna:

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleménye

Budapest, 2017. május 25., csütörtök (OS) – Közösségünkben kellemetlen emlékeket idéz fel a „háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal” való riogatás. Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan.

Rendkívül aggályosnak tartjuk a köztelevízió szerda esti híradását, amelyben a nyugati értékeket elutasító, közismerten antiszemita iráni ajatollahot, mint hiteles forrást idézik. Ali Hámenei szerint Soros György „gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos”, amit a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolt. Ez a fajta szóhasználat a magyar szélsőjobboldali médiumokban a zsidózás egyik félreérthetetlen, bevett formája. Felháborító, hogy a  közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára.

A magyar alaptörvény védi a lelkiismereti, szólás- és vallásszabadságot. Határozott véleményünk, hogy Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni. Néhány hónap múlva az izraeli miniszterelnök a politikai cionizmus atyjának szülővárosába, Budapestre fog látogatni. Ettől függetlenül is fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását.

Kiadó: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)”

A sorosozásról pedig itt írtunk bővebben:

Akkor most antiszemitizmus a sorosozás, vagy sem? – Kibic Magazin

Már lassan a csapból is Soros György folyik, hála a kormány lankadatlan propagandájának. Egyesek úgy vélik, nincs azzal semmi gond, ha pont egy gazdag zsidót állítanak be minden rossz okozójaként, mások szerint viszont ez nem más, mint a legsötétebb idők klasszikus antiszemitizmusa.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp