Akkor most antiszemitizmus a sorosozás, vagy sem?

Már lassan a csapból is Soros György folyik, hála a kormány lankadatlan propagandájának. Egyesek úgy vélik, nincs azzal semmi gond, ha pont egy gazdag zsidót állítanak be minden rossz okozójaként, mások szerint viszont ez nem más, mint a legsötétebb idők klasszikus antiszemitizmusa.

Soros György évi egymillió migránst akar Európára szabadítani, Soros György gyerekeket robbant fel egy koncerten Manchesterben, Soros György megölte a saját anyját, Soros György Hitlertől tanult, sőt, még dolgozott is neki és Soros György marionett bábként mozgat mindenkit, akit csak tud. Ilyen és ezekhez hasonló történetekkel riogat a kormány és annak propagandamédiája, szinte minden napra akad valamilyen rémisztő esemény, amelyet a világ leggonoszabb embere, Soros György követett el. A magyar kormány természetesen ezek után már teljesen jogosan folytat embert próbáló küzdelmet minden rossz okozója, Soros György és annak minden hájjal megkent egyeteme (CEU) és szervezetei (a külföldi támogatást kapó civilek) ellenében.

Soros György
Soros György

Igen ám, de a főellenségnek beállított figura nem csak gazdag, kapitalista, amerikai, nyugati, demokrata, filantróp, de még ráadásul zsidó is. Soros – született Schvartz – György tehát egy dúsgazdag zsidó, aki jelenleg, mint Magyarország legnagyobb ellenségeként szerepel a kormánypropaganda híradásaiban. Ezek után pedig már nem meglepő, hogy sokaknak azok a nem is túl távoli idők jutnak az eszébe, amikor az ehhez hasonló propaganda kapcsán milliókat gyilkoltak meg.

Az Európai Bizottság holland alelnöke, Frans Timmermans szerint például Orbán Viktor antiszemita hangokat ütött meg azzal, hogy amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte Sorost az Európai Parlamentben. „Sokat foglalkoztam életem során az antiszemitizmussal, és mindig nagyon mélyen érint érzelmileg, amikor találkozom vele. Rettenetes, hogy ez a jelenség még mindig létezik Európában” – nyilatkozta Timmermans a német Die Zeitnek az eset kapcsán.

Hasonlóan fogalmazott a Népszavában Konrád György író is az Orbán Viktorhoz írt nyílt levelében: „Hogy most az ön propagandagépezete göbbelsi lendülettel a zsidó Sorosban mutatja fel a nemzetnek és a világnak minden bajok okozóját az 1933-as náci jelszóhoz (a zsidók a mi szerencsétlenségünk) hasonlóan, gyászosan emlékeztet az undorító példára”. Konrád és Timmermans szerint tehát a sorosozás igenis antiszemitizmusnak számít. És akkor még nem is láthatták a Fidelitas plakátját, amelyen Soros Botkával bábozik (oké, a plakáton van még egy Vonával bábozó Simicska is), ez a plakát pedig igen sok hasonlóságot mutat azzal a ’30-as években készült, magyar antiszemita karikatúrával, amelyen egy gazdag zsidó bábként rángatja a társadalom egyes szereplőit.

Antiszemita karikatúra a '30-as évekből
Antiszemita karikatúra a ’30-as évekből

Mindennek a megkoronázásaként a közmédia híradójának azt a bravúrt is sikerült összehoznia, hogy egy iráni propaganda oldalra hivatkozva, Sorost, mint gonosz cionista-amerikai multi-milliárdost emlegették. Azzal mér nem igazán foglalkoztak, hogy több, Soros György által támogatott jogvédő szervezet éppen hogy anti-cionistának és Izrael-ellenesnek számít az izraeli kormány szemében, ugyanis gyakran bírálják annak politikáját és sokszor ítélik el Izraelt a palesztinok sérelmére elkövetett cselekményei miatt.

A kormány szerint természetesen mindennek semmi köze az antiszemitizmushoz, hiszen a sorosozásuknak nincs köze Soros György származásához vagy vallásához. Szijjártó Péter külügyminiszter és Soltész Miklós egyházügyi államtitkár pedig egyenesen Timmermans lemondását követelte amiatt, hogy antiszemitizmusnak titulálta a sorosozást. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a köztévének nyilatkozva fejtette ki, hogy nem tud olyan nemzetközileg elfogadott normáról, amely szerint a sorosozás antiszemita beszédnek számítana.

Heisler Andárs, a Mazsihisz elnöke a Népszava kérdésére mondta el a következőket: „Amikor Magyarországon a „sorosozás” elkezdődött, egy interjúban már felhívtam rá a figyelmet, hogy veszélyes területre téved az, aki nem bánik óvatosan a szavakkal. Az érzelmi hatás sokszor különbözik attól, ami szigorúan véve a szavak értelméből következne. Soros György emblematikus személyiség, a magyarországi közélet egy része számára a „zsidó nagytőkést” testesíti meg. Mindenkinek szíve joga szeretni vagy nem szeretni őt, de nyilvános bírálatok megfogalmazásánál erre tekintettel kell lenni. Orbán Viktor nem antiszemita, véleményalkotásánál azonban ezeket a meggondolásokat nem veszi figyelembe.”

Pápai Gábor rajza a Népszavában
Pápai Gábor rajza a Népszavában

A sorosozás tehát nem azért lehet antiszemitizmus, mert a kormány vagy maga Orbán Viktor antiszemita lenne, hanem azért, mert ezt sokan Magyarországon annak fogják fel, hiszen a gazdag zsidó ármánykodása az egyik legklasszikusabb antiszemita ábrázolások egyike. „A Soros ellenségképben óhatatlanul benne van a zsidó faktor: az elmúlt huszonöt évben ez a (szélső)jobboldali média jóvoltából alaposan elterjedt a köztudatban” – írja Gadó János a Szombatban megjelent igen alapos elemző cikkében.

A 444.hu portálon még tavaly nyáron (amikor még nem is volt a sororozás ennyire a csúcsra járatva) jelent meg egy cikk, amely jól összefoglalja, hogy végül is mi, illetve ki döntheti el, hogy a sorosozás antiszemitizmus, vagy sem. Eszerint pedig „azt, hogy mi bánt egy kisebbséget, mit éreznek ők fenyegetőnek és veszélyesnek, azt csak maga a kisebbség dönti el. Ha a magyar zsidók szerint a kormány buzgó sorosozása antiszemitizmus, akkor bizony az, bárki bármit mond. Ha pedig szerintük nem az, akkor nem az, akár tetszik ez valakinek, akár nem”.

Tehát akkor antiszemitizmus-e a sorosozás, vagy sem? Lehet szavazni:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp