Donald Trump történelmi látogatást tett a Siratófalnál

Hivatalban lévő amerikai elnök még sosem járt a jeruzsálemi óvárosban, mivel vitatják annak hovatartozását. Trump látogatása a Siratófalnál ezért történelmi tettnek számít.

Nemsokkal azután, hogy egy, az USA számára is fontos információkat szerző izraeli kém életét veszélybe sodorta, Donald Trump amerikai elnök Izraelbe érkezett. Trump a reptérről egyenesen Jeruzsálembe utazott, ahol a Szentsír-bazilikán kívül a Siratófalhoz is ellátogatott. A jeruzsálemi óvárosba azonban nem kísérték el izraeli vezetők, oda ugyanis csak, mint „magánember” ment, hiszen a terület hovatartozása az Egyesült Államok szerint is vitatott.

Donald Trump a Siratófalnál
Donald Trump a Siratófalnál

Trump látogatása a Siratófalnál így is történelmi tettnek számít, hiszen hivatalban lévő amerikai elnök még sosem volt Jeruzsálem óvárosában, amely, miután Izrael 1967-ben elfoglalta Jordániától, a nemzetközi jog szerint megszállt területnek számít. Az amerikai elnöknek ráadásul még abban is sikerült elsőnek lennie, hogy a gépe, az első olyan repülőjárat volt, amely közvetlenül Szaúd-Arábiából érkezett Izraelbe.

Donald Trump az esti órákban tárgyal Benjámin Netanjahuval, majd díszvacsorára indul a kormányfői rezidenciára. Az amerikai elnök kedd délelőtt találkozik Betlehemben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Aznap felkeresi a Jad Vasem Holokauszt Múzeumot is, majd befejező programjaként az Izrael Múzeumban mond beszédet. Eredetileg a beszéd helyszíne a Holt-tenger közelében található Maszada erődítmény romjainál lett volna, azonban az elnöki stáb változtatni kényszerült, miután kiderült, hogy ott nem szállhat le helikopter, Trump pedig nem volt hajlandó a libegő felvonóval utazni.

Donald Trump első hivatalos külföldi körútja első állomásáról, Szaúd-Arábiából érkezett Izraelbe, ahonnan Olaszországba, illetve a Vatikánba utazik majd tovább, hogy találkozzon Ferenc pápával.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp