A muszlim Wallenberg – Hogyan mentette meg zsidók százainak életét a párizsi nagymecset?

Si Kaddour Benghabrit a párizsi muszlim közösség emblematikus alakja. Az észak-afrikai gyarmatokról származó művelt férfi nevéhez fűződik a párizsi nagymecset megalapítása és oroszlánrészt vállalt a második világháborúban megszállt főváros zsidóságának kimenekítésében is.

Si Kaddour Benghabrit 1868-ban született Sidi bel Abbés városában, az akkor Franciaországhoz tartozó Algéria területén. Származását tekintve egy előkelő, andalúziai eredetű család sarja volt, ennek megfelelően Észak-Afrika színvonalas egyetemein tanult előbb Algériában, majd Marokkóban. Tanulmányai elvégzését követően a tangeri francia legátuson kapott állást mint fordító, majd a francia Külügyminisztérium és az észak-afrikai gyarmati hatóságok összekötőtisztje lett.

Si Kaddour Benghabrit
Si Kaddour Benghabrit

1916-ban a mai Szaúd-Arábia nyugati részén fekvő Hidzsáz régióba küldték, ahol rendkívül felelősségteljes feladat hárult rá. Ő gondoskodott ugyanis arról, hogy a francia területekről a haddzsra, vagyis a mekkai zarándoklatra induló muszlimok ellátása és szállása biztosítva legyen a hosszú úton. Többek között az ő tevékenysége is hozzájárult, hogy 1926-ban megalapult a párizsi nagymecset, amely akkor egyszerre volt hivatott szimbolizálni Franciaország és az iszlám barátságát, valamint emléket állított annak a 10 ezer muszlim katonának, aki életét áldozta Franciaországért az első világháború éveiben.

A nagymecset kulturális intézetként is működött és feladata volt, hogy útmutatást és anyagi támogatást nyújtson a francia fővárosba érkező muszlimoknak. Az ekkor már Párizsban élő Benghabrit rövidesen nem csak a helyi arab közösség, de a szélesebb párizsi közélet prominens szereplőjévé vált. A neves szalonokban gyakran megforduló férfit kortársai gyakran emlegették a „legpárizsibb muszlimként” is.

A második világháború és a német megszállás ugyancsak Párizsban érte Benghabritot, aki a nagymecset „hivatalnokaként” nagyon komolyan vette, hogy felelősséggel tartozik a főváros muszlim közösségének sorsáért a nehéz időszakban. Támogatására azonban nem csak az iszlám követői, de a Párizs környékén élő – és a megszállók által leginkább veszélyeztetett – zsidóság is számíthatott. Ténykedése alatt a nagymecset több száz zsidó család számára nyújtott biztonságos búvóhelyet a földalatti katakombákban. A rejtekhely azonban természetesen csak ideiglenes megoldás lehetett, ezért Benghabrit igyekezett az üldözötteket minél hamarabb Megrebbe, vagyis a Földközi-tenger túloldalára menekíteni.

(A történet folytatása a Múlt-Kor portálon olvasható.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp