Éhségsztrájkba kezdett egy izraeli nő, mert 17 éve nem engedik elválni

Éhségsztrájkba kezdett az izraeli parlament, a Kneszet előtt egy 53 éves nő, aki a zsidó jog miatt 17 éve nem tud elválni a férjétől. Egy törvényjavaslat viszont megoldást kínálna azoknak a nőknek, akik férjük makacssága miatt nem tudnak elválni.

Zvia Gordetsky azért nem tud elválni a férjétől, mert a férje nem hajlandó ehhez válólevelet (get) adni, márpedig az izraeli törvények szerint erre szükség van a válás kimondásához. A csökönyös férjre már a legkomolyabb büntetéseket is kiszabta a rabbinikus bíróság, de hiába.

Zvia Gordetsky
Zvia Gordetsky

Mivel nem Zvia Gordetsky az egyetlen, aki szenved ettől a szabályozástól, az ellenzék benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, ami megoldást adhatna a kérdésre. A zsidó esküvőt jogilag csak valamiféle kifizetés szentesíti, jellemzően a jegygyűrű, amelyet a vőlegény ad a menyasszonynak. Ha ennek az árát a feleségüket elengedni nem hajlandó férjektől utólag elvonná az állam, az visszamenőleg érvénytelenítené az esküvőt.

Az ellenzéki törvényjavaslat – annak ellenére, hogy vallásjogilag is védhető lenne – régóta nem kerül az izraeli parlament elé.

A témában korábban még filmet is készítettek GETT – Válólevél címmel. Az azóta elhunyt Ronit Elkabetz főszereplésével készült izraeli film egy hosszú éveken át tartó válóper történetét meséli el. A férj nem akar válólevelet adni, a rabbinikus bíróság pedig tehetetlen.

(Index via Mazsihisz via Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp