Légy Te is Pávatollforgató! – Kétnapos héber kalligráfia és szófer workshop a Páva Utcai Zsinagógában

Kétnapos héber kalligráfia és szófer workshop lesz a Páva Utcai Zsinagógában. A résztvevők elsajátítják a hagyományos askenáz betűk írásmódját, hagyományos recept alapján készített tintával igazi pergamenre fognak írni, a tanfolyam végére megtanulják (legalább) saját nevük leírását.

A két napon át (május 25-én csütörtökön este és 28-án délután) tartandó tanfolyam során megtanuljuk a hagyományos héber betűvetés művészetét. Mindenkinek lesz saját Páva utcai pulykatolla, amelyet a vállalkozó szelleműek sebészi szikével maguk faraghatnak ki. A résztvevők elsajátítják a hagyományos askenáz betűk írásmódját, hagyományos recept alapján készített tintával igazi pergamenre fognak írni, a tanfolyam végére megtanulják (legalább) saját nevük leírását.

Workshop időpontja: 2017.Május 25. Csütörtök, 18:00 – 20:00 és Május 28. Vasárnap, 14:00 – 18:00

Helyszín: Páva utcai zsinagóga, 1094, Budapest, Páva utca 39.

Program: A résztvevők rövid áttekintést kaphatnak a szófer (vagy szajfer), azaz tóramásoló szakmájáról, annak szabályairól, héber betűkről és betűvetésről.

Május 25. Csütörtök, 18:00 – 20:00:

Elméleti bevezetés, kultúrtörténeti áttekintő

Ismerkedés a szóferek betűivel és eszközeivel, héber kalligráfiával

Május 28. Vasárnap, 14:00 – 18: 00:

Betűvetés a szófer módra – lúdtollal, kóser tintával, pergamenre

0. Nap:

Ha van elég vállalkozó szellemű “szófer tanonc”, hét elején megpróbálkozunk hagyományos receptből, kóser tintát is főzni

Az előadásokat  Farnadi-Jerusálmi Márk (מיכה), paleokallitipográfus, héber betűvető és -arató tartja.

Jelentkezés: szoferworkshop@gmail.com e-mail címen

A kurzus díja, 12000 HUF, ami tartalmazza a két napos workshopot és a fakultatív tintafőzést, a jeruzsálemi pergament, lúdtollakat, kóser tintát és a kóser uzsit:

Figyelem: A kurzus létszáma regisztrációhoz kötött, a férőhelyek száma limitált.

Farnadi-Jerusálmi Márk (מיכה) Budapesten született. Számítógépes grafikát tanult a jeruzsálemi Hadassza Főiskolán, ahol nyomdász üzemmérnöki diplomát szerzett. Két és fél évet szolgált az izraeli hadseregben (mint grafikus). Okleveles szófer (tóratekercs-író) és báál megiáh  (tóratekercs-ellenőrző), valamint zsidó művelődéstörténész (MA). Szakdolgozatát a héber paleográfia témájában írta. Ma főleg régi tóratekercsek

*Pávatollforgató = Páva utcai tollforgató

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp