Belgiumban betiltották a kóser húst

Pontosabban egyelőre csak Vallóniában lesz tiltott 2019 szeptemberétől a kóser és a halal hús forgalmazása, mivel ezen termékek az állatok számára szenvedést okozó vágásból származnak. Zsidó és muszlim szervezetek egyaránt tiltakoznak a törvény ellen.

Az Index számolt be arról a hírről, miszerint Belgium déli részén, Vallóniában a helyi parlament olyan törvényt fogadott el, ami megtiltja az olyan vágásból származó húsok forgalmazását, amelyek nem előzőleg elkábított állatból származnak. Mind a zsidó kóser, mind pedig iszlám halal rituális vágás alapja, hogy egy metszéssel átvágják az állat torkát, és kifolyatják a vérét. Ez viszont az állatvédők szerint egyáltalán nem humánus, és inkább az elkábított állatokat kellene levágni.

Egy rabbi hagyományos kóser vágáshoz használt kést élez
Egy rabbi hagyományos kóser vágáshoz használt kést élez

Hasonló törvénytervezet van amúgy az észak-belga Flandria parlamentje előtt is, így lehetséges, hogy nemsokára az egész országban tilos lesz a kóser és a halal hús forgalmazása. Ilyen jellegű tiltás amúgy már érvényben van Dániában, Svájcban és Új-Zélandon is.

Különböző zsidó és muszlim szervezetek már tiltakozásukat fejezték ki a törvény ellen. Az Európai Zsidó Kongresszus szerint például botrányos a törvény és azt az üzenetet hordozza, hogy a zsidókat nem látják szívesen Európában. „Belgium náci megszállása óta a legnagyobb támadást jelenti a zsidók vallási jogait tekintve” – mondta a szervezet elnöke. A belga muszlim közösség pedig úgy véli, a muszlimok alapvető joga, hogy halal ételt ehessenek Belgiumban.

Belgiumban egy 2000 évek elején készített felmérés alapján nagyjából 42 ezer zsidó lakik, sokan közölük az antwerpeni zsidó negyedben élnek. Igaz, ez utóbbi Flandriában található, ahol egyelőre még csak törvénytervezet létezik a kóser vágásból származó húsok betiltására. A belga muszlimok száma 630 ezer körülire tehető, ez a teljes lakosság mintegy hat százalékát jelenti.

(Index via Independent)

Amerikában egészen a más a helyzet:

A kóser élelmiszerek meghódítják Amerikát – Kibic Magazin

Egyre több amerikai vásárol kóser élelmiszereket, és ezt egyáltalán nem vallási megfontolásból teszi. A kóser ételeket ugyanis megbízhatónak és egészségesnek gondolják a zömében nem zsidó fogyasztók. Annak ellenére, hogy a siker számokban is mérhető, a gyártóknak jócskán van még mit tenni azért, hogy a kóser termékek igazi táplálkozási divattá váljanak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp