Meghalt a legidősebb indiai zsidó, aki ráadásul magyar volt

108 évesen elhunyt Friedmann Magdolna, aki a magyarországi antiszemitizmus elől menekült, és az első indiai miniszterelnök családjába házasodott be. Gandhinak is rokona lett.

A magyar zsidó, aki az egyik legbefolyásosabb indai dinasztia, a Nehru család egyetlen zsidó tagja volt, múlt héten hunyt el, 108 éves korában. Shobha Nehru Budapesten született 1908-ban, Friedmann Magdolna néven egy jómódú asszimilált zsidó családba. 20 évesen a numerus clausus és az első zsidótörvények elől menekült el, és a London School of Economicsra kezdett járni. 20 évesen itt ismerkedett meg későbbi férjével, BK Nehruval, aki India első miniszterelnöke, Jawaharlal Nehru unokatestvére volt.

Shobha Nehru, Indira Gandhi, JF Kennedy, Jacqueline Kennedy, Jawaharlal Nehru, Rose Kennedy és BK Nehru
Shobha Nehru, Indira Gandhi, JF Kennedy, Jacqueline Kennedy, Jawaharlal Nehru, Rose Kennedy és BK Nehru

Noha a kapcsolatot a Friedmann család és a Nehru család is ellenezte, a fiatalok összeházasodtak, és Magdolna családját elhagyva Indiába ment. A második világháború idejét is itt töltötte az immár Shobha Nehruként élő Friedmann, akinek családja túlélte a holokausztot. Ő legközelebb 1949-ben három fiával tért vissza Budapestre meglátogatni családját.

(Folytatás itt: Magyar Narancs via Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp