Tel-Aviv a világ legzöldebb városai között

Az MIT és a World Economic Forum közzétett egy listát a világ legzöldebb városairól, amelyen Tel-Aviv az előkelő 7. helyet foglalja el. Ehhez persze azért tenni is kellett valamit.

A zöld felületek nagysága a világvárosokban élők számára az egyik legfontosabb kérdés. A növények és a fák bizonyítottan tisztítják a levegőt, és minden tekintetben javítják az életminőséget.

Zöld Tel-Aviv
Zöld Tel-Aviv

A nagyvárosok zöldfelületeinek monitorozására az MIT és a World Economic Forum létrehozta a Treepedia website-ot, amely a nagyvárosok zöldfelületeit méri és hasonlítja össze. A Google Street View adatain alapuló Green View Index információkat a várostervezők is használhatják a munkájukhoz, a lakosság pedig megtekintheti a szomszédságában lévő fák elhelyezkedését és méretét.

A jelenlegi adatok alapján Tel-Aviv a 7. legzöldebb város a világon (Ami nem tudom, mi alapján jött ki, nálam a 13. lett az eddig feldolgozott 20 városból, de mondjuk simán előz olyan nagyvárosokat, mint London, Párizs vagy New York – a szerk.), a zöld indexe pedig 17.5%. A város adatai szerint Tel-Avivban 260 ezer fa található 52 négyzetkilométeren. Ez ötezer fát jelent négyzetkilométerenként.

„Tedd a sivatagot virágzóvá” – mondta Izrael első miniszterelnöke, és az izraeliek mindent megtesznek, hogy megvalósítsák David Ben-Gurion álmát. Az ország a vízgazdálkodás úttörője lett, és a csöpögtető öntözés feltalálója.

A Földközi-tenger partján fekvő Tel-Aviv egy természeti és ökológiai szépség. A városvezetés és a lakók is több zöld programot indítottak el az elmúlt években a bérelhető kerékpár rendszertől kezdve, az autómegosztó szolgáltatáson át a környezettudatos éttermek és irodák üzemeltetéséig.

A legzöldebb városok
A legzöldebb városok

A városban 2016-ban indították el a Green Label elnevezésű programot. A címet azok az éttermek, bárok és kávézók kaphatják meg, amelyek környezetbarát termékeket használnak és mindennapos gyakorlatként alkalmazzák az élelmiszer újrahasznosítás szabályait.

A helyieken túl a turisták is kedvelik a zöld szolgáltatásokat. A kétezer kerékpárt üzemeltető Tel-O-Fun-t például sokan arra használják, hogy kétkeréken fedezzék fel a várost, ahol 130 kilométer hosszú a bicikliút.

“Minden üres területet megtisztítottunk, hogy parkokat és korzókat alakítsunk ki. A kemény munka mára megtérült, és a zöld városunk kiemelkedő életminőséget biztosít” – mondta a Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai.

(israelieconomyinhungary.blog.hu)

Miért éppen Tel-Aviv lehet a jövő városa? – Kibic Magazin

Tel-Aviv egyedülálló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy igazi okosváros váljon belőle. A városban található startup cégek segítségével ugyanis egy nagyobb, központi fejlesztési terv hiányában is kiharcolhatja magának a jövő városa címet. Egy jól tervezett és profin menedzselt nagyváros magas szinten képes szolgáltatásokat nyújtani a lakói számára, olyan eltérő terülteken, mint a közlekedés, az energia, a lakhatás, az élelmezés vagy éppen az egészségügy.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp